Izdelava ribnika za želvo Megi

Smisel. Veselje in navdih. Kaj je to in kje to najdemo, lahko vsak odgovori po svoje. Sam sem ga odkril v najbolj nepričakovanem trenutku. Pred leti sem od prijateljice v varstvo prejel vodno želvo. Odločil sem se za 2 stvari. Želvo sem poimenoval Megi in zadal sem si, da ji uredim dom vreden truda. Kot vsak vešč najstnik sem skočil na internet in začel s presenetljivo zatopljenim procesom požiranja informacij o vodnih vrtovih, rastlinah, filtraciji in vodnih organizmih. Gradnja ribnikov me je čisto prevzela in kar se je začelo kot dom za posvojeno želvo, je postopoma preraslo v nekaj veliko večjega. Sprva vznemirljiva ideja se je korak po korak razvila v izpopolnjujočo kariero, ki mi prinaša srečo v vsak dan mojega življenja. Zdaj je za mano že kar nekaj uspešnih projektov, a nič se ti ne usede v spomin, kot tisti prvi. Zato danes pišem o ribniku, katerega sem postavil na vrtu mojih staršev in želvi Megi, ki mi je dobesedno spremenila življenje.

Načrtovanje

Za velikost ribnika sem izbral mere katere sem kasneje določil za paket vgradnje EKO ribnika z imenom ”Zlati tolmun”. Ker sem se že takrat spogledoval z idejo, da bo v ribniku plaval tudi kak večji japonski krap sem se odločil, da najnižji nivo spustim do globine dobrega metra. Na levi strani sem si zamisli potoček z večjim slapom ter otoček za mojo novo želvo, na desni pa sem kasneje pridružil teraso iz betonskih tlakovcev v modrikasti barvi.

Izkop

Ko me danes kdo povpraša o tem kako sem se lotil mojega prvega ribnika s ponosom povem, da smo vse skopali na roke. Resnica pa je, da se za velikost takega ribnika, danes ne bi več odločil za ročni izkop. Vroči avgustovski dnevi niso bili nič kaj prijetni in popoldnevi na sonci so se kar nabirali. Vseeno sem bil s končanim izkopom zelo zadovoljen in nič mi ni žal, da smo ribnik še dodatno poglobili.

Filtracija

Za vzdrževanje čiste vode skrbi močan filtrirni sistem sestavljen iz biološke in mehanske filtracije. Zaradi možnosti, da bi Megi obtičala v košari mehanskega filtra, običajni Skimmer za ribnik ni prišel v poštev. Namesto vanj smo črpalke namestili v čistilni zaliv, ki vodo pošilja do biološkega filtra. Tu kolonije koristnih mikroorganizmov vodo očistijo škodljivih organskih spojin, ki bi drugače vodile v nastanek neljubih alg.

Potoček

Voda nato priteče v 2 metra dolgo strugo, ki prostor zapolni s prijetnim zvokom in ribnik obogati s kisikom. V dobrih 2 metrih potočka se prelije čez 4 manjše kaskade, pot v ribnik pa zaključi v dramatičnem, skoraj pol metra visokim slapom, ki predstavlja glavno atrakcijo celotnega ekosistema.

Mesta za sončenje

Ker želve svojo energijo prejmejo od sonca je pomembno, da jim uredimo kotičke za sončenje. V predstavljenem primeru sem to nalogo zaupal diagonalno prevrnjenemu hlodu, katerega sem vgradil ob levem bregu ribnika in kamnitem otočku iz ploščatih skal ob slapu. Megi mesta za sončenje vsakodnevno uporablja in prav zanimivo jo je opazovati kako se nastavlja sončnim žarkom.

Ograditev

Za miren spanec, pa je ribnik tudi ograjen. Želve rdečevratke so odlični plezalci in njihove iznajdljivosti ni priporočljivo podcenjevati. Tako sem bil meter in pol visoki žičnati ograji na zadnji strani in 60 cm visoki škarpi na sprednji strani ribnika navkljub, priča dvem pobegom moje želve, ki so se na srečo, srečno končali. Na splošno velja pravilo, da mora biti ograja vkopana za dolžino enega oklepa in visoka za vsaj dve dolžini oklepa, pod pogojem, da je ta dovolj gladka, da želva po njej ne more plezati seveda.

Zasaditev

Vsaka rastlina ima svoj mesec cvetenja, vsak mesec svojo barvo. Vodne rastline so res nezahtevne trajnice, ki vrtu dodajo novo paleto. V našem ribniku uspevajo številni irisi, kalužnica, munec, pritlikavi rogoz, porečniki, dristavec in meni najljubši lokvanji.

Plavajoči otočki

Ribnik krasijo 3 plavajoči otočki, zasajeni z različnimi rastlinami. Otoki so prosto plavajoči, na njih pa lahko vedno opazimo tudi kakšno žabo in kačjega pastirja. Celo Megi se kdaj prisloni ob rob plavajočega rastlinja.

Ostali prebivalci

Poleg želve v ribniku domuje okoli 20 zlatih rib, 1 koi krap, mavrični svetlikavci in vsako leto večja populacija kitajskih rajskih ribic. Poleg naseljenih organizmov občudujemo še številne dvoživke, kačje pastirje in manjše ptice. Pred leti nas je presenetil tudi obisk vidre za katerega moram priznati, nisem bil najbolj navdušen.

Zaključek

Ribnik je postal fokus točka celega vrta in pričaral način življenja, ki si ga prej nisem mogel zamisliti. Zanimiv je za obiskovalce, zanj pa sta hvaležna tudi moja starša. Mama je pred tedni celo pustila komentar na moji spletni strani, ki me je spodbudil, da sem si vzel čas za zapis današnje predstavitve.

Marjeta Sintič, lastnica EKO ribnika

Ocena: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

”Obožujem naš eko ribnik. Postavili smo ga blizu mojega zelenjavnega vrta. Ko se sprehodim do visokih gred me spremlja sproščujoč zvok slapu. Ustavim se pri obali in opazujem raznolikost barv tako rastlin kot tudi ribic. Najbolj všeč sta mi naravna oblika in vso življenje, ki mi dodatno polepša vrt. Ogromno je kačjih pastirjev, žabic, če sem pri miru se v vodi okopa tudi kakšen ptiček. Vzdrževanja je res malo. Priporočam vsakemu ljubitelju narave in vsem, ki potrebujete miren prostor za sprostitev po službi. 😊”

Za vpogled o ceni ribnikov in možnih dodatkov preveri: Cenik izdelave EKO ribnika.