Izdelava fontane iz kamna

Kamen in voda. Naravna kombinacija, ki povdari vsak vrt. Kako pa začeti tak projekt? V današnji predstavitvi izvedbe ”Izdelava fontane iz kamna” se bomo posvetili točno temu. Za lažjo predstavo poteka izdelave bom uporabil primer katerega sem uredil za stranko iz kočevskega konca. Pa poglejmo:

Izbira Lokacije

Vsaka izdelava fontane se prične z izbiro dobre lokacije. Kaj pa lokacijo naredi dobro? Najbolj pomemben pogoj je seveda to, da je izbrano mesto dobro vidno. Pri tokratnem projektu je to bil prostor pred glavnim vhodom. Spredaj parkirišče za tovornjake in avtomobile, zadaj prostor za kamin. Balkon iz dnevne sobe zgoraj, vrtna terasa spodaj. Boljši kotiček bi že težko našli.

Izbira kamna

Za izbor kamna smo določili 3 primerke gozdnega apnenca različnih višin. Gozdni apnenec je vrsta kamna katero največkrat najdemo na površju gozdnih tal in travnikov. Zaradi dokaj visoke topnosti in konstantne izpostavljenosti vremenskim vplivom je apnenec poln vreznin, ki kamnu dodajo ”karakter”, fontano pa naredijo toliko bolj zanimivo.

Izdelava fontane

Kot povedano že zgoraj, smo po podrobnem ogledu lokacije skupaj s stranko izbrali prostor, ki je bil viden iz vseh strani vrta. Tu sem začrtal mesto izkopa in zapičil prvo lopato. Zaradi manjše prostorine podzemnega rezervoarja sem izkopavanje hitro zaključil. Z odvečno zemljo sem izravnal preostali teren in vgradil rezervoar. Vanj sem skril črpalni sistem in razdelilec pretoka. Zaradi 3 fontanskih elementov je bilo potrebno tok razdeliti na 3 veje. Vsaka je seveda vsebovala tudi ventil za regulacijo željene količine pretoka vode.

Osvetlitev

Fontane iz kamna osvetljujejo 3 svetila z možnostjo spreminjanja barv. Lastnik oziroma lastnica se lahko tako sama odloči katera barva mu/ji najbolj ustreza, odtenek pa določi s pritiskom gumba na daljinskem upravljalcu.

Končni izgled

Izdelava fontane iz kamna je bila zaključena, sledila je ureditev okolice. Skalam se je pridružil pas dekorativnega sekanca, katerega omejuje valovit robnik v glineni barvi. Zaradi že obstoječih rastlin se za dodatno zasaditev nismo odločili, stranka je dodala le lično skulpturo sive čaplje, ki krasi desno stran fontane.

Ceno izdelave brbotajočih skal in vseh možnih dodatkov lahko preverite v: Ceniku izdelave dekorativnih fontan.