Izdelava struge miru ob naravnem bazenu

Naravni bazen ali vrtni slap? Zakaj ne oboje? Bazen za rekreacijo v naravni vodi, slap za pomirjujoč ambient pa tako v, kot zunaj bazena. Po mojem mnenju dobitna kombinacija katero si je zamislila stranka Jasmina iz okolice Berndorfa. Tu je izdelava struge miru popestrila še en krasen vrt izdelan v domači režiji. Pa poglejmo.

Lokacija Izdelave

Kot omenjeno že zgoraj, nas je pot tokrat zanesla v Berndorf, Avstrijo. Tu si je dom ustvaril mlad slovenski par s prikupnim pritlikavim hrtom, ki sliši na ime Luigi. Ob prihodu mi je hitro postalo jasno, da sta Jasmina in Roman tiste vrste človek, kateremu delo ni tuje. Večino opremljanja hiše in okolice sta namreč opravila sama, nobena izjema ni bil niti naravni bazen. Za lokacijo izdelave struge sta izbrala mesto ob stopnišču med podestom naravnega bazena in teraso zelenjavnega vrta. Izbiri nisem oporekal, saj slapovi ob stopniščih vedno pričarajo nek poseben ambient, lokacija pa je bila vidna tudi iz domače pisarne ob zadnji strani hiše.

Izkop struge in rezervoarja

Kot se prične vsaka izdelava struge smo tudi tokrat začeli z izkopom za podzemni rezervoar, kateremu je hitro sledilo vrezovanje etaž za slapove. Naklon terena in velikost kamna sta narekovala število posameznih teras, razgled iz domače pisarne pa je določil prostor za izvir.

Polaganje folije in zaščitnih slojev

Polaganje EPDM membrane bi lahko označil kot najlažji del celotnega procesa izdelave, nikakor pa kot nepomemben. Že najmanjša luknjica lahko vodi v neželeno puščanje, zato se splača biti previden. Tako spodnjo, kot zgornjo stran vodotesne folije prekrijemo z zaščitnim filcem, ki jo zavaruje pred predrtjem.

Pranje kamna

Kot bi vam lahko povedal sleherni graditelj vodnih motivov, vsak projekt predstavlja svoj izziv. Tokratni podvig se je skrival v izbiri materiala. Kamen so nam dostavili iz bližnje deponije. Bil je umazan in zahtevnih oblik. Nalepljeno ilovico sva dokaj hitro pregnala z dobro staro vrtno cevjo, oblika pa se ni kar tako vdala.

Izdelava struge

Po konstantnem obračanju, premišljevanju in manjših prilagoditvah s kladivom ter rezilko, je struga vendarle začela pridobivati svojo podobo. Nastala je lepa osnova s šestimi glavnimi slapovi in enim sekundarnim pritokom, na katerega sem bil še posebno ponosen. Večerilo se je, zato sva z delom zaključila in se pripravila na dan D – urejanje detajlov in finiš zasaditve.

Rezultat

Po zaključitvi zadnjih 10% in prižigu črpalke, se nama je na obrazu končno pričaral nasmeh. Ob stopnicah od bazena do zelenjavnega vrta je zaživela struga, kakršno bi pričakovali nekje v gozdu. Vse težave izdelave so bile v trenutku pozabljene, kot da se sploh niso zgodile in priznam, da si tudi sam nisem mislil kako lepo bo na koncu vse skupaj izpadlo.

Izvir se je prelil v prvi in tudi najvišji slap, za katerega smo predvideli, da mora biti viden iz pisarne na zadnji strani hiše.

Od tu se je tok razdelil na dve veji.

Leva je brzela čez tri skupaj postavljene kaskade.

Desna pa je poniknila v zakrito cev pod glavnim slapom in se zopet prikazala v majhnem bazenčku nad osrednjim tolmunom. Potrebno je bilo narediti le par rezov z rezilko in bazenček se je prelil v majhen curek skrivnosti, ki strugi doda tisto piko na i, katero vedno tako vneto iščemo.

Osvetlitev

Da pa bo struga atraktivna tudi ponoči sva po različnih mestih razporedila 4 LED sijalke v toplem odtenku. Večernemu ambientu osvetlitve se bo kasneje pridružilo še ognjišče, za katerega je Jasmina predvidela prostor na spodnji etaži.

Zasaditev

Ker je bila želja stranke, da strugo tudi zasadimo, sva na lokacijo pripeljala še nekaj okrasnih trajnic. Bregove sva ozelenila z zdaj že standardnimi plazečimi brinčki, rdečim javorjev za kontrast, pokrovnimi sukulentami, muhlenbekijami, panešpljo in cvetočim phloxom, za pridobitev zadnje kulise pa sva dodala par dekorativnih trav in 3 grmičke medvejke.

Kaj pa motna Voda?

Video vgradnje struge miru

Motna voda je odraz manjše količine blata in rečnega prahu, ki ostane na rečnem produ in okrasnih skalah. Pojav je ob prvem zagonu črpalke popolnoma normalen in se samodejno odpravi v roku parih dni.

Izjava stranke

Jasmina Cejan, stranka Struge miru

Ocena: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Profesionalno

”Navdušena sva nad vrtnim slapom, njegovo nočno osvetlitvijo in zasaditvijo. Urbanova izjemna predanost in pozornost do detajlov sta ustvarili čudovit slap, ki naju je popolnoma navdušil. Kljub zahtevnim vremenskim razmeram (dež, mraz, veter) sta fanta nadaljevala z delom brez pritožb. Njun profesionalen odnos, sproščenost in prijaznost sta naju popolnoma prepričala. Poleg tega sta po končanem delu pospravila do zadnje podrobnosti, kar res ceniva. Iskreno priporočava Aqua Life vsem, ki iščejo kakovostno izvedbo in odličen odnos do strank. Hvala, da sta najin vrt spremenila v pravljično oazo!”

Ceno izdelave struge in vseh možnih dodatkov lahko preverite v: Ceniku izdelave vrtnih slapov.