10 nasvetov za krasen jesenski ribnik

Jesen in ribnik. Krajši dnevi, topli odtenki in večeri ob ognju. Nastopil je čas barvite jeseni! V zraku se krepi vonj zime in ribnik začenja s svojo preobrazbo. Sledi priročen skupek desetih nasvetov, ki vam bo pomagal, da vaš ribnik izgleda krasno tudi v tem letnem času.

1. Prenehajte gnojiti

Jesen je obdobje, ko se rastline pripravijo na prezimovanje. Ribnik poživijo s široko paleto toplih odtenkov, a novih listov ne poganjajo. Zato jeseni ne gnojite vodnih rastlin, saj bo prekomerno kopičenje odvečnih hranil služilo le kot gorivo ne ljubim algam.

2. Preverite zdravje vaših rib

Zdaj je zadnji čas, da preverite kako zdrave so vaše ribice. So močne in vesele ali kažejo znake različnih bolezni? V primeru slednjega hitro tretirajte z ustreznimi pripravki. Hladnejši meseci so namreč velika telesna preizkušnja in riba s slabim imunskim sistemom bo zimo težko prestala.

3. Pripravite jesensko okrasitev

Jesen je čas buč! Pozabavajte se z družino in ustvarite unikatno jesensko okrasitev.

4. Jesen in ribnik. Igra barv in odtenkov

Jesenski barve so nekaj res posebnega, a žal hitro minejo. Vzemite si čas in občudujte vaš ribnik tudi, če je v njem manj dogajanja kot poleti.

5. Zavrzite tropske rastline

Vodna solata, vodna hijacinta in tropske vrste lokvanjev so rastline, ki nizkih temperatur ne preživijo. Ko začno rumeneti, jih zavrzite na kompostnik ali jim pripravite zimsko letovanje v posodi z vodo ali akvariju, od koder jih spomladi zopet preselite v vaš EKO ribnik.

6. Redno praznite košaro skimmerja

V primeru, da se v bližini ribnika nahaja veliko dreves, dnevno praznite košaro skimmerja. Potonelo listje lahko odstranite ročno ali pa ga pustite. Manjša plast listja služi kot odlična odeja za hiberniranje dvoživk in ostalih manjših organizmov.

7. napeljite mrežo za ribnik

V primeru, da se želite izogniti vsakodnevnemu praznjenju skimmerja, lahko čez ribnik napeljete zaščitno mrežo. Mrežo montirajte v obliki šotora in sproti odstranjujte suho listje, ki se nabere ob robovih vašega ribnika.

8. Obrežite rastline

Ko se rastline do konca posušijo, listje in stebla porežite do 5 cm nad koreninami. Isto velja tudi za lokvanj. Odmrli deli rastlin bi se drugače spremenili v mulj in otežili spomladansko čiščenje ribnika.

9. Očistite opremo

Očistite filtre, črpalko in skimmer. Odstranite vse organske materiale, ki bi lahko zmanjšali pretok in otežili zimsko delovanje.

10. Prenehajte hraniti ribe

Ko se temperatura vode spusti pod 10 stopinj prenahajte hraniti ribe. Ribe so mrzlokrvne živali, kar pomeni, da je njihova temperatura povezana s temperaturo okolja. Pri nižjih temperaturah, se ribji metabolizem ustavi, prenehajo se hraniti (z izjemo jesetra) in odpravijo se na zimsko spanje. Če boste ribe še vedno hranili boste povzročili težave v prebavi, kar žal lahko vodi tudi v pogin živali.

Priprava ribnika na zimo

Najpomembneje pa je, da se z ribnikom zabavate v vseh letnih časih. Upoštevajte navedene nasvete in jesen prebrodite z lahkoto. Kako ribnik oskrbujete čez zimo preverite v članku: Priprava ribnika na zimo.