Priprava ribnika na zimo – 10 uporabnih nasvetov

Priprava ribnika na zimo ni nujno naporen proces. Seveda se je za nekaj mesecev žalostno posloviti od svojih vodnih ljubljenčkov, a z upoštevanjem le nekaj preprostih nasvetov vam lahko priprava ribnika na zimo olajša dolgoročno vzdrževanje in vašim ribam omogoči varen zimski spanec vse do prvih spomladanskih žarkov.

1. zagotovite zdravje svojih rib že pred zimo

Dobro uravnotežena prehrana, čista voda in zadostna oskrba s kisikom pomemi zdrave in vesele ribe. Za dobro prezimovanje se morate prepričati, da so vaše ribe v dobrem stanju že preden začnejo z obdobjem mirovanja. Ko temperatura vode pade pod 16 stopinj, se presnova rib začne upočasnjevati. Pred tem je ribe priporočljivo malo porediti. Ko temperatura vode pade pod 10 stopinj s hranjenjem prenehamo.

2. Namestite mrežo za ribnik

Namestitev mreže za ribnik na vaš vodni motiv, je najlažji način za nadzorevanje suhega listja. Ko vsi listi odpadejo, mrežo preprosto snemite, zavrzite odpadlo listje in pospravite mrežo do naslednje jeseni.

3. Odstranite listje in ostanke

Če mreže niste namestili, se bo v skritih kotičkih vašega ribnika verjetno nabralo nekaj listja in ostalih rastlinskih odpadkov, ki jih je treba odstraniti. Ročna mreža za ribnik z dolgim ​​ročajem omogoča enostavno zajemanje z dna in roba ribnika. Če ostanke pustite na dnu, bodo čez zimo pričeli s procesom razkrajanja v mulj, katerega bo spomladi težje odstraniti.

4. Obrežite odmrle rastline

Obrezovanje odmrlega listja pomaga odstraniti odvečne organske ostanke, ki bi sicer razpadli v vodi. Obrobne vodne rastline porežite do korenin in jih pustite v ribniku. Brez skrbi, spomladi bodo znova odgnale in vas zopet razveselile s krasnimi cvetovi. Če imate ribnik zasajen s tropskimi vrstami lokvanjev jih jeseni odvrzite na kompostnik saj v naših temperaturah žal ne prezimijo. Lahko jih poskusite prezimiti v hiši, vendar vzemite v zakup, da morda ne bodo preživele.

5. lokvanje pripravite na zimo

Trajne vrste lokvanjev obrežite na 5 cm nad koreniko in jih premaknite v globok del ribnika, po možnosti 60 cm globoko ali več.

6. Očistite košaro skimmerja

V jesenski sezoni preverite košaro Skimmerja vsakih nekaj dni in odstranite vse nabrane ostanke. Ko iz dreves in grmov odpadejo vsi listi, sperite filtrirno gobo ter košaro vašega Skimmerja in jo namestite nazaj v ohišje.

7. Očistite biološki filter

Iz biloškega filtra odstranite filtrirni material in ga temeljito sperite z vrtno cevjo. Pozor: Klor iz vodovodne vode ubija koristne mikroorganizme, ki živijo v filtru in preprečujejo nastanek zelene vode zato je s čiščenjem nujno počakati, dokler ribe ne začnejo zavračati hrane. V primeru, da pustite svoj ribnik prižgan tudi pozimi lahko filtrirni material pustite v filtru. Če se ribnik odločite ugasniti je filtrirne gobe bolje shraniti v toplejšem prostoru, kjer bodo varne pred zmrzaljo.

8. Če pustite svoj ribnik teči:

Če svoj ribnik pustite teči tudi čez zimo, boste deležni čudovitih ledenih skulptur, ki so bodo ustvarile ob previsih slapov in prelivih fontan. Upoštevajte le, da bo v tem primeru potrebno malo vzdrževanja. Led lahko ob svojem nastajanju porabi kar nekaj vode, zato jo je za pravilno delovanje črpalk navadno potrebno dodati. Prav tako se boste morali prepričati, da ledene formacije ne zajezijo vašega potoka. To lahko privede v nepotrebno izgubo vode čez rob struge ali slapu.

9. Če ribnik ugasnete:

Številni lastniki ribnikov se v zimskih mesecih odločijo svoj ribnik ugasniti. Če izberete to možnost, ne pozabite:

  • Črpalko je priporočljivo umakniti iz ribnika in jo shraniti na toplem mestu, kot npr. v garažo ali klet, saj zaščita pred mrazom podaljša življenjsko dobo vaše črpalke.
  • Izpustite vodo iz vodovodne napeljave. To preprečuje, da bi stoječa voda zmrznila in se razširila, kar bi lahko povzročilo pokanje cevi, ki povezujejo vaš filtrirni sistem.
  • Vzdržujte lunkjo v ledu z zračno črpalko, obtočno črpalko ali grelcem za ribnik. Luknja v ledu omogoča uhajanje škodljivih plinov in vstop kisika, kar je še posebno pomembno za večje ribe kot naprimer jesetre in koi krape. Pozorni bodite le, da vodo krožite samo do globine prve police ribnika (do 30 cm). V nasprotnem primeru boste vodo preveč shladili, kar lahko vodi v pogin prebivalcev vašega ekosistema.

10. Uživajte

Zima je pomankanju rastlin in mirovanju rib navkljub krasen letni čas za občudovanje svojega ribnika. Če si vzamete malo časa in truda boste brezskrbno uživali ob pogledu na vaš izvir življenja tudi v najhladnejših mesecih. Ne pozabite upoštevati le nekaj preprostih smernic in ribnik lahko na zimsko sezono pripravite kar sami. Če bi pripravo ribnika na zimo vseeno želeli prepustiti strokovnjaku kontaktirajte našo vzdrževalno ekipo tukaj.