Izkop ribnika – 10 pogostih napak:

Izkop vrtnega ribnika je lahko težko delo, vendar so rezultati izjemno zadovoljivi! Preden se v zemljo zapiči prva lopata pa ne pozabite, da za uspešen izkop ribnika obstaja več stvari, ki jih mnogi bodoči vodni vrtnarji pogosto spregledajo. Načrtovanju projekta se velikokrat ne posveti dovolj pozornosti, ker je gradnja ribnika videti tako zelo preprosta… A prav ti spregledani koraki lahko iz zabavnega družinskega izziva vodijo v stresen eksperiment s slabim rezultatom. Preglejte 10 pogostih napak, katere nemalokrat zasledimo pri naših strankah in poskrbite, da se sami projekta lotite kot je treba!

1. Slaba lokacija:

Začnimo z izbiro lokacije. Ribniki so prepogosto postavljeni na slabo viden ali odročen prostor. Neuporabljena območja na vrtu so neuporabljena z razlogom in bodoči ponos vaše okolice je škoda skriti na mesto, kjer ga ne boste redno videvali. Daleč od oči, daleč od srca, kot pravi star pregovor.

2. Slab dostop:

Preden se lotite izkopavanja premislite, kam boste začasno navozili kamenje in prod ter kam in kako boste odvažali izkopano zemljo. Slabo planiranje lahko privede do pomankanja prostora za neoviran prehod.

3. Podcenjevanje dela:

Podcenjevanje količine fizičnega dela, povezanega z izkopom ribnika je izredno pogost pojav. Kot izvajalci gradnje vodnih motivov smo velikokrat poklicani, da dokončamo ribnike, ki jih delno izkoplje že lastnik hiše. Če ribnik želite izkopati sami dobro premislite pogoje v zemlji. Podzemni kamen, ilovica, podtalnica, električna in vodovodna napeljava, zakopani gradbeni ostanki itd. so razmere, ki lahko čas izkopa podvojijo ali celo potrojijo, zato naj vas ne bo sram na pomoč poklicati prijatelja, družinskega člana ali soseda.

4. Preplitka globina:

Plitvo jamo je seveda lažje izkopati kot globoko, a če ribnik ni dovolj globok, ribe in nekatere vrste lokvanjev v njem ne bodo uspešno prezimile. Zato v najglobji točki zastavite vaš projekt na vsaj 60 cm globine!

5. Premajhen volumen:

Majhen ribnik je spet lažje zgraditi (manj kopanja in polaganja kamenja), vendar ga je pri preveliki naseljenosti težje vzdrževati. Majhna količina vode je biološko manj stabilna kot večja, z leti pa ribe rastejo in se namnožijo. Če je ribnik ustrezno zaraščen lahko začetek z dvema zlatima ribicama različnega spola v nekaj letih privede do več sto mladic. Poleg tega si ponavadi večina strank v enakem času zaželi dodati kako rastlino, vrtno fontano ali še kakšno drugo vrsto ribe. Zato je priporočljivo, o večji velikosti razmisliti že na začetku.

6. Prestrme stranice:

Poševne stranice ne zagotavljajo ustrezno podporo za kamenje ter povzročijo, da prod in mulj postopoma polzita na najnižjo točko v ribniku, kar izpostavi folijo škodljivim UV žarkom in oteži vzdrževanje. Brez ravnih etaž bo čiščenje ribnika in obrezovanje rastlin nevarno opravilo, zato globino izkopa prilagajajte s pravokotnimi robovi.

7. Ne pozabite na utrjevanje!

Utrjevanja polic in mest, kjer boste namestili vaš skimmer in bioslap se je vredno lotiti vestno. Če površine ne boste utrdili sami z ročnim teptalcem ali vibracijsko ploščo, bo za to namesto vas poskrbela narava. Posedanje zemlje lahko v najslabšem primeru povzroči izpust vode zato pri tem koraku velja zlato pravilo: raje dvakrat kot nobenkrat!

8. premajhne skale in kamenje:

Kamen ribniku doda naravni videz, zaščiti folijo pred soncem in vzpostavi naravni habitat za naseljene živalske in rastlinske vrste. Za ribnik velikosti 8 kvadratnih metrov in 60 cm globine, se (odvisno od vrste kamnine) tipično porabi 2 toni dekorativnih skal in 600 kg proda, kar predstavlja precejšnjo obremenitev za družinskega enoprostorca in večji fizični napor vseh vpletenih. Mnogi domači mojstri se zato odločijo, da bodo izbrali majhne, lažje ​​obvladljive kamne, ki jih je enostavno premikati in postavljati. Čeprav je delo tako lažje, to povzroči, da pri večjih izvedbah ribnik ne izgleda naravno.

9. električna napeljava:

Črpalka za slapove, fontane in tokovanje, zračni sistemi in podvodna razsvetljava so vsi elementi, ki za delovanje potrebujejo električni tok. Načrtujte kje boste vkopali cev do električne omarice.

10. Neustrezna velikost klančine za slapove:

Izkop ribnika se zaključi z ureditvijo klančine za Bioslap. Če je nasipano območje premajhno ali prestrmo, bo slap videti nenaraven in bo bolj podoben bruhajočemu vulkanu kot naravnemu izviru. Klančino in slap je potrebno prilagoditi glede na velikost ribnika, ob katerem se ta nahaja. Za naraven izgled je zemljo potrebno speljati ravno, vsaj slab meter na vsako stran izvira, preden začnemo klančino počasi spuščati po diagonali ali postavljati podporo iz dekorativnega kamna.  Ne pozabite na zasaditev z okrasnimi trajnicami, ki bodo poleg večje estetike pripomogle tudi k zadrževanju zemlje na mestu.

Zdaj, ko imate seznam 10 pogostih napak pri izkopu ribnika, veste čemu se morate izogniti. Naslednji korak je, da vzemite lopato in pljunite v roke. Za podrobnejše napotke glede celotne gradnje ribnika preverite članek: Gradnja ribnika – 20 korakov za uspeh! Če se gradnje ribnika lotevate prvič, se vam morda ne bo vse izteklo po planu, a ne pustite, da vas to ustavi. Kvalitetno grajen in lepo urejen vodni motiv bo vaše delo nagrajeval vsako leto znova, za pomoč in svetovanje pa se lahko vedno obrnete na našo ekipo na terenu. Srečno!