Gradnja ribnika – 20 korakov za uspeh!

Gradnja kvalitetnega vrtnega ribnika je vse prej kot enostavna. Vseeno pa lahko s pomočjo prijatelja in obilo volje na svojem vrtu ustvarite lastno vodno oazo, ki vas bo vsako jutro razveselila z zvokom gorskega potoka, regljanjem žabic in dišečim cvetenjem belega lokvanja. Gradnja EKO ribnika ljubiteljem vode ponuja zanesljiv pristop za uspešno izgradnjo vrtnega ribnika. Sledite naslednjim 20 korakom in zaključite vaš projekt z velikim uspehom.

1. Izberite in označite mesto gradnje

Z vrtno cevjo začrtajte obliko svojega ribnika. Za lažji izkop označite obris z barvo iz spreja.

2. Namestite Biološki in mehanski filter

Postavite BioSlap (biološki filter) in Skimmer (mehanski filter) na nasprotna konca ribnika. Ker BioSlap poleg biološke filtracije zagotavlja tudi začetek za strugo ali slap, ga obrnite tako, da gleda proti razgledni točki (terasi, balkonu, oknu).

3. Položite cevi

Položite cev od Skimmerja do BioSlapu. Kasneje jo boste zakopali z zemljo, ki jo boste izkopali pri izkopu.

4. Povežite biološki filter

Vtrdite teren pod BioSlapom in se prepričajte, da vaš biološki filter stoji vodoravno. (ZELO POMEMBNO!) Namažite cev s kvalitetnim PVC lepilom in jo povežite v BioSlap.

5. Izkop

Začnite kopati v sredini ribnika in se pomikajte do zunanjih robov. Prvo polico izkopljite približno 20 cm globoko, nato še 20 cm, da ustvarite drugo, tretjo, itd. Za podrobnejše informacije o izkopu ribnika preverite članek: Izkop ribnika – 10 pogostih napak.

6. Položite podlogo in folijo

V izkopano luknjo najprej položite zaščitno podlogo, ki bo folijo za ribnik ščitila pred ostrimi kamenčki in koreninami rastlin. Da vas bo vaš ribnik razveseljeval doživljensko, izberite kvalitetno folijo za ribnike z dobro garancijo. Membrana iz EPDM gume bo za to najprimernejša. Položite jo čez zaščitno podlogo in odstranite čim več gub. Če ste si za vaš vrtni ribnik zamislili pohorski škrilavec ali kako drugo vrsto ostrega kamna, čez EPDM membrano položite še dodatno plast zaščitnega nadvložka za maksimalno zaščito. Več o tem, kako uspešno zavarovati folijo za ribnik izveste v članku: Folija za ribnik – Nasveti za izbiro in polaganje.

7. Priključite mehanski filter

Za folijo izkopljite prostor za mehanski filter (Skimmer). Prepričajte se, da je teren raven in ga dobro utrdite.

8. Položite kamen in prod

Začnite polagati kamen. V vmesni prostor nasujte prod, da ga fiksirate. Delajte od spodaj navzgor. Ko končate, morajo biti vsi kamni dovolj stabilni, da lahko po njih hodite brez težav! Ne pozabite vgraditi cevi za podvodno razsvetljavo in prezračevalni sistem.

9. Sperite kamen in prod

Z vrtno cevjo sperite skale in prod, da odstranite vso umazanijo. Med tem zaženite čistilno črpalko in iz dna izčrpajte umazano vodo.

10. Dokončajte namestitev mehanskega filtra in črpalke

Na Skimmer privijte čelno ploščo in spoj zatesnite z nestrupenim silikonom za ribnik. Pod košaro Skimmerja namestite črpalko in jo povežite s cevjo.

11. Napolnite ribnik

Priklopite vrtno cev in ribnik napolnite z vodo.

12. Pritrdite folijo na biološki filter

Na biološki filter BioSlap pritrdite folijo. Kot pri namestitvi Skimmerja spoj zatesnite z nestrupenim silikonom.

13. Zgradite strugo in slap

Za ta korak si vzemite čas! Poleg dobre kvalitete vode je slap najlepši element vašega vrtnega ribnika! Za navdih si oglejte slike slapov iz narave in uporabite malo ustvarjalnosti. Prostor med kamni zatesnite s polnilom za slapove.

14. Uredite brežino in podporni zid

Okoli brežine, ki je nastala iz izkopane zemlje postavite podporni zid iz ostalega kamna. Če je potrebno dodajte par žakljev humusa, da izboljšate hranilno vrednost zemlje. Brežino boste kasneje zasadili in ustvarili skalnjak. Korenine rastlin bodo pripomogle k preprečevanju erozije in polepšale okolico z barvitimi cvetovi.

15. Namestite filtrirni material

V biološki filter Bioslap postavite filtrirne gobe in biokrogle. Delovanje Bioslapu lahko podrobneje spoznate v članku: Bioslap – Biološki filter za ribnik.

16. Prižgite slap!

Čas je, da prižgete črpalko in vidite, kako vaš slap oživi. Če z izgledom ali zvokom kaskade niste povsem zadovoljni lahko tok vode prilagodite z manjšimi kamenčki.

17. Obrežite folijo in uredite robove

Okoli roba ribnika nikoli ne odrežite folije, dokler ribnik ni do konca napolnjen. Če ste se slučajno ušteli pri izračunu folije se lahko zgodi, da ribnik začne puščati. Folijo okoli ribnika zapognite nazaj in jo pritisnite ob rob obrežnega kamenja. Tako boste imeli na rezervi dovolj folije, če se rob slučajno posede. Odvečno folije odrežite.

18. Uredite okolico

Pograbite zemljo in pometite teraso. Embalažo ribniške opreme odvržite v koš.

19. Zasadite rastline

Rastline dodajo piko na i vsakemu vrtnemu ribniku. Za najboljše rezultate okoli rastlin posujte naravno zastirko, ki ni obarvana. Barvna zastirka se sčasoma spere, barva pa pristane v ribniku.

20. Uživajte!

To je najpomembnejši korak! Privlecite stol in ob novem ribniku spijte kozarec svoje najljubše pijače. Če želite, da se namesto vas gradnji ribnika posveti usposobljena ekipa, preverite naš cenik vrtnih ribnikov.