Ribe za ribnik – 10 zanimivih vrst

Ribe za ribnik so priljubljena tema za vsakega lastnika ribnika. Ko pomislimo katere ribe lahko naselimo v naš ribnik, večina ljudi najprej pomisli na prepoznavno zlato ribico in mogočne koi krape. Pa vendar to niso edine ribe, katere lahko naselimo v vrtni ribnik. Preglejte naš seznam 10 zanimivih rib za ribnik in spoznajte nove vrste za katere verjetno še niste slišali!

1. Zlata ribica

Zlati standard ribniškega sveta. Zlata ribica ali Carassius auratus je prva udomačena vrsta ribe, ki se je iz Azije počasi razširila po celem svetu. Na žalost je to velikokrat zlorabljena vrsta živali, ki se še danes prevečkrat pojavlja v neprimernih domovih. Je jatna riba, ki se najbolje počuti v velikem številu in zraste do 40 cm. Zato so steklene bučke in običajni akvariji čisto premajhni, da bi ji zagotovili dober dom. V lepo urejenem EKO ribniku, pa je zgodba popolnoma drugačna. V zunanjem okolju bo zlata ribica dobesedno žarela in nam izkazovala hvaležnost leto za letom. Na človeka se popolnoma privadi in nam celo je iz roke. Čeprav njeno ime ostaja “zlata” ribica, je danes poznanih nešteto pasem z različnimi lastnostmi in barvami. Različne pasme lahko tako kupimo v beli, rdeči, bronasti, lisasti in celo črni barvi.

 • Priporočljiv Ph: 6,5 – 7,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 25°C
 • Starost: 30 let

2. Japonski Koi krap

Ponos japonske kulture. Koi krap (Cyprinus rubrofuscus) zaseda prvo mesto najbolj cenjene ribe na svetu. Najdražji predstavnik te vrste v zgodovini je bil prodan na japonskem za 1,9 miljona dolarjev! Podobno kot zlate ribe so koiji na voljo v skoraj vseh barvnih variacijah in kot že omenjeno lahko dosegajo zelo visoko ceno. V ribnikih jim je potrebno zagotoviti dovolj prostora in močan filtrirni sistem. Na splošno velja pravilo: kubik vode na enega koija. Sam se s tem pravilom ne strinjam, saj koiji dosežejo velikost dobrega metra v dolžino. Po tej teoriji se torej odrasel koi krap v kubiku vode niti obrniti ne bi mogel. Zato za naselitev koijev pri našem podjetju vedno priporočamo minimalni volumen vode vsaj 5 kubikov za skupinico 4 koijev in vsaj kubik vode za vsakega dodatnega koija.

 • Priporočljiv Ph: 6,5 – 8,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 25°C
 • Starost: 50 let in več

3. Zlati jez

Zlati jez (Leuciscus idus) sodi med najbolj elegantne ribe za ribnik. Je aktivna riba, torpedaste oblike, ki se najraje zadržuje tik pod gladino. Plava v jati in doseže velikost do 60 cm. Brez težav sobiva z drugimi ribami in ni zahtevna glede prehrane.

 • Priporočljiv Ph: 7 – 8,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 25°C
 • Starost: 20 let

4. Jeseter

Jeseter (Acipenser sp.) je v kulinariki zelo prepoznavna riba (goji se jo za pridobivanje kaviarja). V ribnikih pa je priljubljena zaradi njene zanimive oblike. Kot njen izgled so unikatne tudi njene prehranjevalne navade, zaradi katerih jesetri sodijo v precej zahtevne ribe za domači ribnik. Hranimo jih le s kvalitetno, visokobeljakovinsko hrano namenjeno izključno za jesetre, ki hitro potone in obdrži obliko. Pri hranjenju s hrano za zlate ribe in koi krape ne bo dolgo preživel, prav tako pa ga prizadane pomanjkanje kisika v vodi. Zaradi tega je v ribniku nujna uporaba zračnih črpalk ali velikih slapov z močnim pretokom. Poznanih je več vrst jesetrov.

Najbolj priljubljeni so albino jeseter (Acipenser rutenus), diamantni jeseter (Acipenser gueldenstaedti) in sibirski jeseter (Acipenser baerii). Pred nakupom je zato potrebno dobro premisliti, če mu lahko zagotovimo primerno domovanje, saj lahko jeseter v ribniku doseže velikost do metra in pol, hraniti pa ga moramo tudi pozimi! Pri hranjenu poleti je pomembno, da najprej nahranimo ostale ribe in šele nato, (kako minuto kasneje) hrano ponudimo še jesetru. Visoke temperature slabo prenaša, zato ga naseljujemo spomladi in le v zasenčene ribnike s prostornino najmanj 10 tisoč litrov vode.

 • Priporočljiv Ph: 6,5 – 8
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 25°C
 • Starost: 50 let

5. Kitajska visokoplavutna mrenica

Kitajska visokoplavutna mrenica (Myxocyprinus asiaticus) izvira iz reke Jangce, kjer ljudem služi kot pomemben vir hrane. V vrtnem ribniku pa je predvsem priljubljena zaradi svoje obarvanosti in prehranjevalnih navad. Zelo ji namreč teknejo nitaste alge. Zato ji je poleg prehrane mesnega izvora pomembno ponuditi tudi zelenjavo. Najraje ima poparjeno rezino zelene bučke in liste morskih alg. V mladosti jo krasijo lepe rjave in bele proge, ki z leti obledijo. Odrasli osebki so največkrat obarvani v rjavih in rdečkastih odtenkih.

Njeni koristi navkljub se moramo zavedati, da doseže velikost 60 cm in tehta do 40 kilogramov! Poleg tega je jatna riba, zato so za njo primerni le veliki ribniki. Občutljiva je na hitro nihanje vodne temperature. Priporočen čas vlaganja v ribnik je med majem in avgustom, ko je mogoče pričakovati razmeroma konstantno temperaturo vode. Če naselitev opravimo v navedenih mesecih, zimo preživi brez težav, pri temperaturi pod 16°C, pa se vnosu raje izognimo. Po karakterju je izredno miroljubna in brez težav sobiva z drugimi večjimi vrstami rib.

 • Priporočljiv Ph: 5,5 – 9
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 32 °C
 • Starost: 25 let in več

6. Mavrični svetlikavec

Izjemno lepa ribica, ki svojo prepoznavnost dosega šele v zadnjih letih je mavrični svetlikavec (Notropis chrosomus). Med paritveno sezono, ki poteka med aprilom in julijem se okrasi s prekrasno ženitveno opravo, ki se iz temno rdeče, včasih celo vijolične pigmentacije preliva v bleščečo modro obarvanost. Najbolje se počuti v jati, zato jo vedno naseljujemo v čim večjem številu. Tako tudi najbolje pride do izraza, saj je relativno majhna vrsta ribe (maksimalno velikost doseži pri 8 cm dolžine). Za družbo večjim vrstam kot so npr. koi krapi in jesetri zato žal ni primerna. Prehranjuje se s hrano tako rastlinskega kot živalskega izvora. Po izkušnjah, ki smo jih imeli s to vrsto lahko povemo, da se najraje drsti na obrobju ribnika, kjer voda dosega le par cm globine. Po paritvi izgubi svoje intenzivne barve a je še vedno vesela riba, ki se neprestano preganja in zavzema celotni volumen ribnika.

 • Priporočljiv Ph: 6 – 8,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 26 °C
 • Starost: 2 leti
Aqua Life video – Mavrični svetlikavec (Notropis chrosomus).

7. Rdeči svetlikavec

Rdeči svetlikavec (Cyprinella lutrensis/Notropis lutrensis) je živahna in miroljubna jatna riba, ki spolno dozori pri velikosti 3 – 4 cm. Barvito so veliko bolj atraktivni samci, ki polno obarvanost pridobijo pri velikosti 5 – 6 cm. Velikost popolnoma odrasle živali znaša do 7 cm. Drstijo se od sredine aprila do septembra. V tem času se samcem po glavi pojavijo zanimivi beli izrastki s katerimi samicam izražajo svojo vrednost. Je vsejeda riba zato mu ponudimo raznoliko prehrano.

 • Priporočljiv Ph: 6 – 8,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 26 °C
 • Starost: 5 let in več

8. Kardinalka

Navadna kardinalka (Tanichthys albonubes) je izjemno hvaležna ribica, ki se pogosto pojavlja v akvaristiki. Malo kdo pa ve, da kardinalka v našem podnebju prezimi. Zato jo lahko naselimo tudi v ribnik na domačem vrtu. Zraste le pičlih 4 cm in je primerna tudi za majhne ribnike: A naj vas velikost ne prevara. Kardinalka je izjemno razposajena ribica, ki bo neumorno plavala po vseh nivojih vašega ribnika. Je jatna riba, kar pomeni, da jo vedno naseljujemo v skupinah po najmanj 6 osebkov (zaželjeno mnogo več). Njeno rjavo telo navadno krasi svetla proga z modrikastim leskom, obstajata pa tudi zlata in dolgoplavuta različica. Glede hrane ni pretirano zbirčna, najbolje se obnese hrana pretežno živalskega izvora v majhnih granulah.

 • Priporočljiv Ph: 6 – 8,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 26 °C
 • Starost: 5 let in več

9. Japonska riževka

 

Japonska riževka (Oryzias latipes) je globoko zasidrana v Azijski kulturi. Na japonskem se pojavlja na riževih poljih, od tu tudi njeno ime. Japonci jo gojijo kot okrasno ribo in to celo v čisto majhnih, balkonskih ribnikih, narejenih iz glinenih posod. To je riba, ki se v ribniku enostavno razmnožuje in sprejema vse oblike suhe ribje hrane. Preferira gosto zaraščeno okolje, zato poskrbimo, da v ribniku ne manjka vodnih rastlin. V ta namen se dobro obneseta argentinska vodna kuga in rogolist. Riževke so na voljo v široki paleti barv. Obstajajo bele, rumene, oranžne in celo modre sorte. Gojimo jih v jatah in v družbi drugih manjših rib za ribnik kot so npr. mavrični svetlikavci, kardinalka in kitajska rajska ribica.

 • Priporočljiv Ph: 6,5 – 8,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 22 °C
 • Starost: 3 – 5 let.

10. Kitajska rajska ribica

Dragulj vsakega manjšega ribnika. Macropodus ocellatus ali po domače kitajska rajska ribica je sorodnica v akvaristiki bolj poznane navadne rajske ribice (Macropodus opercularis). Doseže velikost do 10 cm in je načeloma miroljubna riba. Teriotorialni so le samci, zato velja upoštevati pravilo: pol kvadratnega metra vodne površine na odrasli osebek. Najraje se zadržuje do globine 10 cm, tik pod listi lokvanja, kjer velikokrat tudi gnezdi. Je labirintovec, kar pomeni, da ima labirintni organ, ki ji omogoča dihanje zraka direktno iz ozračja. “Gnezdo” ustvari iz majhnih mehurčkov katere poveže v splav in jih zagozdi med vodno rastlinje.

V času drstitve samec gnezdo vneto brani, tudi proti ribam, ki so večje od njega. V naravi se prehranjuje z majhnimi vodnimi žuželkami, ličinkami komarjev, itd. zato jo hranite s specializirano hrano za mesojede akvarijske ribe v majhni granulaciji. Ni najboljši plavalec, zato je ne naseljujte v ribnik z močnim pretokom. Je zelo radovedna in do človeka prijazna ribica, ki bo med obrezovanjem lokvanjev priplavala tik do vaše roke.

 • Priporočljiv Ph: 6 – 8,5
 • Priporočljiva temperatura: 4 – 32 °C
 • Starost: 10 let in več