Eko ribnik – boj proti algam na naraven način!

Vsak ribnik ima svoje lastnosti, razmere in značilnosti, a kar je skupno pri vseh je, da v vsakem uspevajo alge – v nekaterih več, v drugih manj. Čeprav večina lastnikov ribnikov tega noče slišati je prisotnost alg v resnici dobra novica! Alge so indikator naravnega ekosistema. Če jih ni pomeni, da smo na domačem vrtu ustvarili sterilno okolje, ki ne podbira življenja. Seveda pa jih ne sme biti preveč! Ključ do uspeha je najti ravnovesje, ki si ga je zamislila mati narava, in alge bodo ostale pod nadzorom, na sprejemljivi ravni.

5 korakov do uravnoteženega ekosistema:

Težave z algami so večinoma posledica neuravnoteženega ekosistema. Da to lahko razumemo, se je potrebno zavedati, da je ribnik povezan krog elementov, s pomembno vlogo. Ti elementi skupaj ohranjajo naravni ekosistem brez pretiranega vzdrževanja ali dodajanja kemikalij. Razvoj zdravega ribnika lahko tako strnemo v 5 glavnih korakov:

1.) Filtrirni sistem

Načrtovanje in izvedba učinkovitega filtrirnega sistema zagotavlja, da se s kisikom nasičena voda biološko in mehansko očisti. Ličinke komarjev, plavajoče alge, listje in vse drugo, kar pade na vodno gladino se ujame v košaro Skimmerja, ki jo je enostavno izprazniti. Kolonije koristnih bakterij, ki domujejo v BioSlapu (biološkem filtru) preprečujejo nastanek zelene vode in vašim ribicam priskrbijo zdravo okolje za njihovo rast in razvoj.

2.) Rastline

Alge se (kot rastline) hranijo s hranili v vodi. Več rastlin kot dodate v svoj ribnik, bolj alge izgubijo vir hrane. Razcvet alg tako zmanjšamo naravno in brez truda. Zakaj trpeti ob pogledu na šope nitaste nadloge, če lahko izbirate med številnimi vrstami vodnih cvetlic, ki bodo vaš ekosistem polepšale s krasnimi cvetovi?

3.) Ribe

Tudi ribe izpolnjujejo svojo vlogo v preprečevanju alg. Koi krapi in večje zlate ribe v svoji prehrani potrebujejo velik del hranil rastlinskega izvora zato se nemalokrat pasejo na različnih vrstah nitastih alg. Ob predpostavki, da niso preveč hranjeni seveda.

4.) kamni in prod

Da koristne bakterije, ki preprečujejo nastanek zelene vode živijo v filtru že vemo. Pa veste, da te vrste bakterij živijo tudi na rastlinah, skalah, produ in vseh ostalih površinah v ribniku? Tako je! Ne samo, da skale in prod ščitijo vodotesno EPDM membrano pred škodljivimi učinki sonca, tudi količino površine kjer se odvijajo procesi, ki zatirajo rast alg povečujejo. Več površine kolikor lahko zagotovite vašim bakterijam, več prostora bodo imele za ramnoževanje in čiščenje vode vašega ribnika.

5.) Potrpljenje!

Vzpostavitev uravnoteženega ekosistema se ne zgodi čez noč! Tako kot dobro vino tudi ribniki s starostjo dozorevajo, se razvijajo in izboljšujejo. Zato naj vas ne preseneti, če se v na novo izgrajenem ribniku pojavi manjša količina alg. Da se bakterije naselijo in dejansko začnejo opravljati svoje delo navadno traja od dva do šest tednov. Ko se bodo ustalile, se bo količina alg zmanjšala, prav tako tudi količina vzdrževanja v ribniku. Tako kot dobro zdravje tudi dobre kakovosti vode v ribniku ne smemo jemati za samoumevno. Zagotovite, da ima vaš ribnik ravnovesje med filtracijo, rastlinami, ribami, kamenjem ter prodom in poskrbite, da boste ob ribniku preživeli več časa za sproščanje, kot vzdrževanje.