Alge v ribniku – 10 glavnih vzrokov

Alge v ribniku so pogost pojav s katerim se bori večina lastnikov vrtnih ribnikov. Tako kot za vse drugo tudi za alge obstajajo določeni vzroki in ko vzrok razumemo lahko problem tudi rešimo. V tokratnem članku smo pripravili 10 glavnih razlogov za prekomeren razcvet alg in kako se spopasti z vsakim izmed njih. Pa poglejmo.

1. Pomankanje filtrirnega sistema

Alge za svoje uspevanje potrebujejo dve glavni stvari: svetlobo in hranila. Svetlobe se pri ribniku ne želimo povsem znebiti saj kako pa bi potem uspevale lepe ribniške rastline? Zato nam preostane le ena rešitev: Boj za hranila! Kako pa hranila pridejo v naš ribnik? Večinoma v obliki ribje hrane katero ponudimo našim vodnim ljubljenčkom. Če v ribniku ni učinkovitega filtrirnega sistema se hranila v vodi kopičijo in že so tu alge. Biološki filter BioSlap in mehanski filter Skimmer za ribnik sta zasnovana tako, da učinkovito preprečujeta nabiranje prekomernih hranil v ribniškem ekosistemu in zagotavljata kristalno čisto vodo brez škodljivih kemikalij. Filtra sta na voljo v treh različnih velikostih, kar omogoča učinkovito filtriranje manjših, srednjih in večjih EKO ribnikov.

2. Slab pretok

Žal pa nam tudi najboljši filter na svetu ne more pomagati, če skozi njega ne teče zadostni pretok. Idealno je, da črpalka skozi filter požene celotno količino vode v slabih dveh urah.

3. Preveč rib!

Kot smo že govorili pri prvi točki, alge za življenje potrebujejo hranila. Če je ribnik poseljen s prevelikim številom rib, kot ga vgrajeni filtrirni sistem podpira, jim hrano nosimo na srebrnem pladnju. V lepo zasajenih in naravnih vrtnih ribnikih se ribe dobro počutijo in množijo. Mladice se skrijejo med gosto rastje in že imamo podmladek. Mlade ribe so veselje vsakega lastnika ribnika, a če jih želimo tudi obdržati, je po določem času potrebna nadgradnja biološkega filtra. Če filtra ne želimo nadgrajevati, lahko ribe podarimo kakšnemu prijatelju, nikoli pa jih ne spuščamo v naravo! Tujerodne ribe so za naše vodotoke izjemno škodljive, saj spodrivajo avtohtone vrste in rušijo naravni ekosistem.

4. Preveč sonca

Ribnik brez kvalitetne filtracije na direktnem soncu postane žrtev alg. Tudi ribe se v močnih temperaturah ne počutijo dobro in lahko celo otrpijo sončne opekline. Zato je pomembno, da ribnik delno zasenčimo. To lahko storimo tako, da okoli njega zasadimo kako višjo vrsto grmovnic ali manjšega drevesa, vodno gladino pa poživimo s pokrovnimi rastlinami (lokvanji, lotus in vodna solata).

5. Previsoka temperatura

Topla voda v sebi zadržuje manj kisika in ogljikovega dioksida kot hladna. Visoke temperature zato oslabijo delovanje vašega filtra in presnovo ribniških rastlin, kar ponuja priložnost za razcvet alg. Temperaturo ribniške vode nižamo tako, da ribnik opremimo s slapom in mu zagotovimo senco. Slap vodo hladi z izparevanjem, za senco pa uporabimo rastline.

6. Pomankanje kisika

Visoka vsebnost kisika v vodi je nujna za učinkovito filtriranje vašega domačega ribnika. Tako kot mi, tudi koristne bakterije, ki razgrajujejo škodljive organske spojine za svoje življenje potrebujejo kisik. V ribniku s stoječo vodo in visoko temperaturo pa je kisika izredno malo. Zato je za nemoteno delovanje vašega filtrirnega sistema nujno, da vaš vrtni ribnik opremite s slapom ali prezračevalnim sistemom.

7. Premalo rastlin!

Rastline za ribnik so poleg koristnih bakterij glavni filtri matere narave. Iz vode črpajo amonijak, nitrate in fosfate in tako z algami tekmujejo za hranila in svetlobo. Hitro rastoče rastline so v boju roti algam načeloma najbolj efektivne a previdno! – nekatere so mnogo preagresivne za vrtni ribnik in bodo hitro prerasle celotno vodno površino. Vodni leči, večjim vrstam rogoza in trstičevja se zato raje izognite. Izberite rastline kot so naprimer vodna perunika, navadna kalužnica, lokvanj in vodna solata. Med cvetenjem rastline porabijo največ hranil, zato svojo izbiro načrtujte tako, da bo v vašem ribniku nekaj cvetelo skozi celo sezono.

8. Mulj

Prekomerno nabiranje mulja lahko vodi v skladiščenje organskih spojin v vašem ribniku. Več organskih spojin, več hranil za neželjene alge. Če v vašem EKO ribniku na dnu ne vidite več proda, je čas za DELUXE čiščenje ribnika. Usedline služijo kot odlično gnojilo, katere lahko porabite za pognojevanje vaših okrasnih rastlin ali zelenjavnega vrta.

9. Uporaba sredstev proti algam

Danes na trgu najdemo pravo poplavo raznih sredstev proti algam. Čeprav jih ima večina za boj proti algam pozitiven učinek se morate zavedati, da je rešitev kratkoročna. Brez primernega filtrirnega sistema in naravnega ravnovesja se bo problem nedvomno kmalu ponovil in bo velikokrat celo večji kot prvič. Alge dojemajmo kot sredstvo matere narave proti slabem ravnovesju v vaši vodi. Z dodajanjem raznih tekočin boste problem s kvaliteto vode samo prestavili, vašim ribam pa se okolje nebo zboljšalo. Zato je za učinkovit boj proti algam bistvenega pomena, da težavo rešimo v izvoru in ne v posledici.

10. Pomankanje potrpljenja!

Vsak lastnik vrtnega ribnika si želi kristalne vode in prav je tako! Na žalost pa ljudje velikokrat pozabimo, da je za vse dobre stvari potrebno malo potrpljenja. Vrtni ribnik je živ ekosistem, ki za svoj zagon potrebuje nekaj časa. Povprečna inkubacijska doba koristnih bakterij ki živijo v vašem filtru navadno traja od dva do šest tednov. Upoštevajte prvih 9 nasvetov, da naravi priskrbite potrebne pogoje za življenje in v relativno kratkem času vam bo uslugo povrnila s kristilno čisto vodo, ki bo vaš mali ekosistem krasila v vseh letnih časih.