Naravni bazen – 10 stvari, ki jih morate vedeti

Danes govorimo o glavnih 10 stvareh, ki jih morate vedeti za lažjo odločitev ali je naravni bazen primeren za vas in vašo družino. Podrobneje si bomo ogledali kaj pravzaprav naravni bazeni so, kako jih vzdržujemo in kakšne so v resnici prednosti pred kloriranimi izvedbami. Pa začnimo.

1. Kaj je naravni bazen?

Naravni bazen ali plavalni ribnik, je bazen, ki deluje brez dodajanja kemikalij. Uporablja se za rekreacijske namene, kot so plavanje, potapljanje in celo veslanje. Zasnovan je tako, da posnema naravni ekosistem in tako košček divjine preslika v okolje sodobnega človeka. Naravne bazene krasijo kristalno čista voda, naravne skale in nežni slapovi sveže vode pod katerimi se lahko masiramo in sprostimo po dolgem dnevu v službi. Poleg rekreacijskega dela, naravni bazeni vsebujejo rastlinski biotop, ki vodo ohranja živo in brez škodljivih spojin.

2. Naravni bazeni so bolj čisti, kot si Mogoče misliš

Morda mislite, da bazen nikakor ne more biti čist, če vanj ne vlivamo kemikalij, kot se to počne z navadnim bazenom. Pa ste kdaj pomislili, kako voda ostane čista v naravi? Čista voda seveda ne more nastati kar sama od sebe kajne? Točno tako! Zagotoviti je potrebno pravo okolje in razvil se bo naravni ekosistem, ki namesto nas lastnikov zanesljivo opravlja večino vzdrževalnih nalog. V pravih pogojih se naravni bazeni naravno očistijo. Za to skrbijo čudovite rastline in biljoni koristne mikroflore, ki živijo v vašem ekosistemu.

3. Ali naravni bazeni privlačijo komarje?

Nasprotno pogostemu prepričanju, mrčes v naravnih bazenih ne predstavlja nobenega problema. Poleg rib, katere lahko naselimo sami, narava poskrbi za obilo pomagačev, ki populacijo komarjev efektivno vzdržujejo pod kontrolo. Kačji pastirji, žabe in številni ptiči so vestni plenilci, ki z veseljem pomalicajo neželjeni mrčes, istočasno pa bazen naredijo še toliko bolj zanimiv.

4. Naravni bazen je uporaben 365 dni na leto

Poleg prihrankov vzdrževanja pa naravne bazene odlikuje še ena glavna prednost. Čas uporabe. Nepokriti, klorirani bazeni so za plavanje na voljo okoli 3 mesece na leto. Tako je kadar je vreme ugodno in temperatura visoka. V hladnejših mesecih v naravnih bazenih sicer ne plavamo, nam pa ponujajo še nekaj mnogo bolj pomembnega.

Tudi, ko je temperatura pod ničlo, se skozi okno zazremo v lesketajoč tolmun naravne lepote in spustimo vse skrbi, ki se nam naberejo v dnevu. Pograbimo par polen, zakurimo ogenj in skupaj z družino pripravimo piknik, kot bi ga doživeli v kakem gozdnem resortu. Pri naravnih bazenih namreč ne gre samo za plavanje, ampak za življenjski slog, ki ga z njimi pridobimo. Kaj mislite, koliko bolj je verjetno, da boste svoji najdražji osebi pripravili kavico in z njo podelili lepe trenutke, če imate na vrtu razlog, da posedite? Koliko več časa boste tako preživeli skupaj, namesto da ste prilepljeni vsak na svoj ekran? Lovljenje žabic namesto igranja računalniških igric. Masiranje pod slapom namesto ležanja na kavču. Priložnosti za okrepitev družinskih vezi je pri naravnih bazenih resnično neomejeno.

5. vzdrževanje naravnega bazena

Kot smo že govorili, naravni bazeni potrebujejo zelo malo vzdrževanja. Vanj ni potrebno dodajati kemikalij, vode testirati in bazen čez zimo pokrivati. Pravzaprav lahko svoj naravni bazen pozimi uporabite kot drsališče, kar vam omogoči še eno sezono odlične družinske zabave. Za vodo skrbi stabilen ekosistem, katerega srce je Rastlinska čistilna naprava Cvetka. Čistilne rastline iz vode črpajo organske snovi in tako preprečujejo nastanek alg. V jeseni, ko se kopalna sezona bliža koncu, rastline porežemo in odvržemo na kompost. To lahko storite sami ali naročite vzdrževalni paket za profesionalno pomoč. Odvisno od izvedbe bazena, na leto ali dve speremo prod v rastlinskem biotopu in se pripravimo na zimsko sezono. Vse skupaj nam vzame eno dopoldne časa, za ostalo poskrbi narava.

6. Naravni bazen – Dopust na domačem vrtu

Naravni bazen je za vse ljubitelje narave, ki želijo na svojem vrtu izkusiti več kot samo plavanje. Z naravnim bazenom se v domu ustvari pribežališče miru, v katerem boste dobesedno preživeli ure. Je orodje, ki vam in vaši družini podari dragoceni čas, priložnost za sprostitev in rekreacijo. Pečenje na žaru v objemu divjine. Nočna kopanja ob podvodni razsvetljavi. Odkrivanje narave z vašimi najmlajšimi. Vse to bodo postali povodi za odlične spomine, katere boste hranili do konca življenja. Več na to temo v članku: Naravi bazen – dopust na domačem vrtu.

7. V naravnem bazenu ne boste plavali sami

Ker so naravni bazeni okolju prijazni se moramo kot njihovi uporabniki zavedati, da to ni sterilno okolje kot pri običajnih bazenih. Prisotnost živalskega sveta je pokazatelj, da smo ekosistem zasnovali uspešno in ustvarili dom za številna bitja, ki nam dodatno polepšajo vsakodnevno obiskovanje bazena in opravljajo specifične naloge za njegovo usklajeno delovanje. Če bazena vseeno ne želimo deliti, lahko razmislimo o solnem sistemu. Slana voda je za ptice, dvoživke in ribe neprivlačna. Bazen napolnjen s slano vodo, na tak način postane ‘sterilen’. To omogoča ohranitev naravnega videza bazena, vendar preprečuje zasaditev z vodnimi rastlinami.

8. cena naravnega bazena

Naložba potrebna za izdelavo kvalitetnega naravnega bazena je lahko dva do trikrat večja, kot če bi se odločili za bazen kemične izvedbe. Tudi čas izdelave je navadno daljši. Gradnja naravnega slapu iz več tonskih in pravih skal jasno zahteva več časa ter pozornosti, kot polaganje ploščic po ravnih stranicah. Morate pa vzeti v zakup, da je tekočih stroškov vzdrževanja z naravnim ekosistemom bistveno manj. Naravni bazen deluje skoraj samooskrbno, zato odmislite stroške dragih kemikalij, menjavanja vode, kemičnih testov in visokopotratnih filtrov.

9. Naravni bazen, naložba za prihodnost

Čeprav je proces gradnje navadno dražji, so naravni bazeni v primerjavi s kloriranimi, bistveno boljša naložba za dolgoročne prihranke. Poleg manjših tekočih stroškov je ekosistem vsako leto bolj stabilen in utečen. Zato naravne bazene uvrščamo v eno izmed redkih gradbenih investicij, ki z leti celo pridobivajo na svoji vrednosti. Predstavljajte si tudi, koliko višja je vrednost vaše nepremičnine, če jo opremite z dodano vrednostjo, ki nudi lokacijo, kot, da bi se nahajali ob naravnem jezeru ali pogledu na reko.

10. Zakaj so naravni bazeni tako popularni?

Naravni bazeni so danes pravi trend in to z dobrim razlogom. Poleg minimalnega vzdrževanja in počitniškega ambienta so naravni bazeni zeleni ali okolju prijazni. Ljudje smo končno začeli spoznavati, da je delo z naravo veliko lažje in predvsem bolj smiselno kot delo proti njej. Naravni materiali in trajnostni razvoj je v današnjem času pomemben aspekt v vseh industrijah, zato ni čudno, da so prednosti samooskrbnega bazena jasne čedalje večjemu številu uporabnikov. Da pa bo vaš košček raja deloval brez zapletov, se dobro pozanimajte pri izbranemu ponudniku. Kot pri vsaki stvari niso vsi naravni bazeni grajeni enako zato si za načrtovanje svojega vzemite čas in vašega izvajalca prosite za podrobno razlago o delovanju vašega novega ekosistema.