Plavalni ribnik – Dopust na domačem vrtu

Plavalni ribnik ali naravni bazen? V čem je razlika? Pravzaprav gre za isto stvar z dvojnim imenom. Obe opisujeta premišljeno zasnovan ekosistem, ki diha, raste, se razvija in spreminja. Gre za organizem, ki z vami živi in vas osrečuje. Naj pojasnimo.

Voda, najljubša destinacija

Zagotovo ste v svojem življenju že izkusili, da ste zaradi vsakodnevnih težav v službi postali brez energije in preveč izmučeni, da bi se posvetili sebi ali družinskim odnosom. Včasih se zgodi, da se prav ti vsakodnevni problemi kar nabirajo in nabirajo, mi pa smo čedalje bolj povoženi in nejevolni. Namesto, da bi zase naredili nekaj dobrega, se zleknemo na kavč in priklopimo vsak na svoj ekran. Kratkoročno se tako oddahnemo a kaj, ko se žal velikokrat zgodi, da se zdi, kot da se vrtimo v začaranem krogu. Služba, problemi, stres in pomanjkanje časa zase. In kaj si v takem trenutku zaželi moderni človek? Dopust. Počitnice v prijetnem okolju, kjer si lahko ponovno napolni baterije in posveti družini. Kam pa ponavadi hodimo na tako dejavnost? Pa pomislimo.

V poletnih mesecih, ko je vroče, ponavadi bežimo k ohladitvi. Odpravimo se na morje ali do kake bližnje reke, kjer ležimo na plaži, v senci odklopimo možgane ob branju kake dobre knjige, se potapljamo med barvitimi ribicami ali pa igramo odbojko na mivki. Pogosti rešitvi za resetiranje glave sta tudi planinarjenje in pohodništvo, kjer nas ob osvajanju vrhov spremlja melodija gorskih studencov in slapov. Pozimi, se nas veliko odpravi na smučišča, kjer uživamo v alpskem smuku, teku na smučeh ter sankanju. In kaj je skupnega pri vseh teh destinacijah? Voda. Voda v vseh oblikah.

Izvir človeške družbe

Da pa bi razumeli zakaj je temu tako, moramo malo pokukati v znanost in zgodovino. Že od pradavnine je voda človeku zagotavljala tisto, brez česa ne moremo preživeti. Osnovno človeško dobrino, katero še danes uporabljamo za pitje, pridelovanje hrane in čiščenje. Zato smo si ob njeni bližini gradili bivališča, postavljali mostove in formirali civilizacije. Poleg cenjenega življenskega vira pa je voda že takrat človeku ponujala še nekaj zelo pomembnega. Čas. Čas za okrepitev družinskih in socialnih vezi. Ljudje so se ob naravnih izvirih množično zbirali, delili znanje, se pogovarjali in krepili svoj človeški duh. Zato ni čudno, da se nam je zvok tekoče vode v spomin vcepil tako močno, da nam srečanje z gozdnim potočkom, jezerom in plažo ob morju še danes pričara nasmeh na obraz.

Dopust na domačem vrtu

Človek ob vodi dokazano uživa. Zakaj torej ne bi poskrbeli, da si dopust s svojo družino ne bi privoščili kar doma? Peščena plaža, masaža pod slapovi, raziskovanje podvodnega sveta, vse to je možno izkusiti na domačem vrtu! Drži, da je destinacija vedno ista, a je na voljo le par korakov skozi zadnja vrata in kot smo že govorili na začetku članka, naravni bazen je živa celota, ki se stalno spreminja. Vsak letni čas ponuja nekaj zanimivega, nekaj posebnega. Spomladi komaj čakamo s kakšnimi cvetovi nas bodo zopet razveselili naši lokvanji, kako so zimo preživele naše ribe in katera nova ptica bo pridužila petje našemu lepemu slapu. Poleti bomo uživali ob vodnih aktivnostih in zabavah, katere bomo prirejali v svojem mini resortu. V primeru hude zime pa lahko po milji volji obujemo drsalke in se zabavamo tudi, ko je mrzlo.

Plavalni ribnik oz. naravni bazen je uporaben 365 dni v letu in postane središče vrta s katerim lahko zaživi celotna soseska. Ne boste verjeli koliko raje boste k sebi povabili svoje prijatelje, če imate na vrtu okolje, kjer se dobro počutite. Z vodo dom postane nekaj težko opisljivega. Pečenje na žaru v objemu divjine. Nočna kopanja ob podvodni razsvetljavi. Odkrivanje narave z vašimi najmlajšimi. Vse to bodo postali povodi za odlične spomine, katere boste hranili do konca življenja.

Za več informacij o naravnih bazenih, vas vabimo k ogledu članka: Naravni bazeni – 10 stvari, ki jih morate vedeti.