Slapovi v poslovnem okolju

Industrijska cona. Visoke stavbe, beton in prostori za razvoj robotike. Prava urbana đungla! Razvojni center Novo mesto na pogled ni kaj dosti drugačen kot večina gospodarskih središč v Sloveniji. Tu Podjetniški inkubator Podbreznik nudi mentoriranje mladim podjetnikom in ugoden najem poslovnih prostorov zato ni čudno, da v zgradbi domujejo mnoga uspešna podjetja Dolenjske regije. Da bi sebi in svojim vedno zaposlenim podnajemnikom ponudili prostor za sprostitev poslovnih skrbi, je vodstvo Razvojnega centra Novo mesto sprejelo odločitev. Okolico nove zunanje terase so opremili z dodano vrednostjo – pomirjujočim ambientom žive vode. V tokratnem članku bom predstavil, kako se je vse skupaj pravzaprav pričelo in kako so s končanim projektom zadovoljni njegovi uporabniki. Pa začnimo!

Izbira lokacije

Vse skupaj se je začelo, ko sem na ušesa privlekel, da v Razvojnem centru pripravljajo načrt za zunanjo teraso s 20 sedišči. Lokacija je bila predvidena ob prijetni gozdni senci na levi strani poslovnega objekta. Ker se omenjeni prostor nahaja na klančini, tik ob robu gozdne meje sem vedel, da bi si boljše mesto za polepšanje okolice z vrtnimi slapovi že težko zamislil. Zato sem hitro pristopil do direktorja Razvojnega centra – Francija Bratkoviča in že smo organizirali sestanek vseh projektantov in izvajalcev. Kot zamišljeno smo se dogovorili za dekorativno strugo vrtnih slapov dolžine približno 2 metrov, ki bi objemala gozdni breg in okolico zapolnila s prijetno melodijo bistrega potoka.

Potek dela

Dela smo pričeli z začetkom septembra 2021. Na začrtani lokaciji je predhodno stala že malo obrabljena lesena klop, mimo breze pa se je v gozd vila manjša pot, ki je tudi že videla boljše čase. Brezo smo premaknili in prostor sprostili vseh odvečnih elementov. Teren smo pripravili za izkop. Za gradnjo slapov smo izbrali gozdni apnenec, za katerega sem vedel, da bo lepo sovpadal z izbiro lokacije. Gradnja je potekala brez zapletov in je bila zato hitro zaključena, izvedbi pa se je kasneje pridružila še krasna terasa iz sibirskega macesna. Celoten projekt je bil tako zaključen v času, da so zaposleni otvorili svojo novo najljubšo zunanjo lokacijo še pred zimo.

Opis slapov

Slapovi v Razvojnemu centru Novo mesto so grajeni prav tako kot vsi ostali vrtni slapovi ponudbe mojega podjetja. Namesto ribnika vodo hrani podzemni rezervoar. Tu se nahaja črpalni sistem, ki vodo poganja do vrha dekorativnega elementa. Voda se nato prosto preliva preko kaskadnih brzic in ustvarja pomirjujoč ambient za zaposlene in obiskovalce poslovnega objekta. Vrtni slapovi so za vzdrževanje eden najbolj enostavnih vodnih motivov. Glavna skrb je nadomeščanje izparele vode, ki se postopoma porabi zaradi nenehnega pretakanja.

Ker je bilo zaželjeno, da motiv deluje čim bolj samooskrbno, smo v rezervoar speljali žleb, ki s strehe bližnje stavbe lovi meteorno vodo. Ob nalivih se ulovljena deževnica pridruži strugi slapov in napolni podzemni zbiralnik. Ko se ta napolni, odvečna voda enostavno odteče skozi izstopno točko in se priključi drenaži. Sistem deluje tako dobro, da v letu in pol delovanja, polnjenje rezervoarja ni bilo potrebno niti enkrat. Trajnostni pristop upravljanja vode na vrhuncu!

Sestanki ob slapovih in prostor za malice

Simon Jeraj, vodja projektov Razvojnega Centra Novo mesto mi je zaupal, da tudi sam ni pričakoval kakšna pridobitev bo voda za njihov poslovni kompleks. Slapovi so namreč postali pravi hit. S poslovnimi partnerji ambient žive vode večkrat tedensko uporabljajo za sestanke. Zaposleni kosila najraje pomalicajo ob slapovih, čeprav si morajo pladnje s hrano nositi dobrih petdeset metrov iz drugače lepo opremljene jedilnice. Tudi obiskovalci so navdušeni. Spomnim se prijetnega klica mimoidoče gospe, ki se je v popoldanskem času sprehajala okoli poslovne stavbe. ”Če zraven ne bi pustili tablice z vašim kontaktom, bi mislila, da gre za naravni izvir!” mi je navdušeno povedala. Klica sem bil seveda zelo vesel, saj si boljšo pohvalo za graditelja naravnih vodnih motivov že težko predstavljam.

Izjava stranke

Razvojni center Novo mesto, stranka Slapu ljubezni

Ocena: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️, Kvalitetno

”Vodni slapovi, ki jih je postavilo podjetja Aqua Life, so čudovita popestritev našega poslovnega okolja. Ob prijetnem šumenju vode so sestanki prijetnejši in tudi našim partnerjem sestanek ob takšnem vodnem motivu ostane v spominu. Kvalitetna storitev s katero smo zelo zadovoljni.”

Za ceno vgradnje in možnih dodatkov preveri: Cenik izdelave vrtnih slapov.