Najlepši vrtni ribniki – Kako jih prepoznati?

Najlepši vrtni ribniki. Tema kateri prisluhne vsak zagreti lastnik ribnika. Kaj pa ribnik pravzaprav naredi najlepši? Kot veliko reči je lepota stvar okusa. Na kratko povedano je najlepši vrtni ribnik, tisti ribnik, ki je najlepši vam. Vseeno pa obstaja nekaj splošnih kriterijev, katere je vredno upoštevati.

1. Izdelava najlepših vrtnih ribnikov

Najlepši vrtni ribniki ali EKO ribniki so tisti ribniki za katere sprva ne bi ocenili, da jih je naredil človek. Vsak centimeter tehnike je skrbno skrit, cevi za vodo so vkopane v zemljo, folija pa je prekrita s pravimi kamni in prodom. Cilj graditeljev najlepših ribnikov je, da se ob ribniku takoj počutite, kot da bi sedli ob kak gozdni tolmun.

2. Voda v najlepših vrtnih ribnikih

Druga stvar, ki odlikuje vsak najlepši ribnik je čista in zdrava voda, ki je polna kisika. Naj se pri gradnji in namestitvi skal še tako trudimo, če v ribniku ne vidimo do dna nismo ničesar dosegli. Veliko novopečenih lastnikov vrtnih ribnikov misli, da kristalna voda pride kar sama od sebe. A temu tudi v naravi žal ni tako. Za njo je odgovoren stabilen ekosistem z ustaljeno kolonijo koristne mikroflore. Bolj kot je ekosistem zdrav, bolj čista je voda in manj dela je z vzdrževanjem. Zato je smiselno investirati v kvalitetni filtrirni sistem sestavljen iz dobre mehanske in biološke filtracije.

3. Ribe v najlepših vrtnih ribnikih so zdrave in vesele

Ribe v najlepših ribnikih so zdrave. Morajo biti živahne, brez rdečih izpuščajev in glivičnih vnetij kože ali plavutk. Če pri ribah opazimo navedene težave vemo, da je s kvaliteto vode nekaj narobe. Katere ribe pridejo v poštev za vrtni ribnik pa v članku: Ribe za ribnik – 10 zanimivih vrst.

4. Rastline za najlepši vrtni ribnik

V najlepših vrtnih ribnikih vedno nekaj cveti. Tako tudi poskrbimo, da izboljšamo kvaliteto vode, saj rastline ob cvetenju posrkajo največ hranil. Izberamo lahko med pestro ponudbo ribniških rastlin. Od lotusa, kralja ribnika do pisanolistnega kolmeža in seveda lokvanjev. Zbirko prilagodimo tako, da vključimo različne barve in teksture listov. Kontrast je tu zelo pomemben. Prav tako moramo biti pozorni, da izberemo prave vrste za velikost našega ribnika. V majhnih ribnikih zato večje vrste kot npr. vodna perunika in rogoz odpadejo. V teh primerih pozornost namenimo manjšim vrstam kot sta vodna spominčica in navadna kalužnica.

5. Najlepši vrtni ribniki vključujejo prostor za interakcijo

Naj bo ribnik še tako lep, če je skrit v najbolj oddaljenem kotičku našega vrta, nam ne bo koristil. To je pravzaprav ena izmed najpogostejših napak naših strank. Ribnik mora biti čim bližje vaše terase. Cilj je, da se med kuhanjem nedeljskega kosila samo ozrete skozi okno in že uživate ob pogledu na pomirjujoči slap. Nešteto je možnosti, kako ribnik narediti interaktiven tudi za naše najmlajše in hišne ljubljenčke. Kaj je kužkom lepšega kot se sredi poletne pripeke ohladiti v bistri vodi in malčkom loviti žabice po peščeni plaži? Kvalitetno narejen ribnik predstavlja magnet za vso družino, zato ga ne skrivajte tam kamor ga nihče ne vidi.