Kamen za ribnik – 3 zanimive izbire

Kamen. Temelj vsakega najlepšega ribnika. Izgled vodnega motiva je zelo pogojen z izbiro dekorativnega skalovja, zato se njegovi izbiri splača posvetiti poseben članek. Predstavili bomo katere vrste najpogosteje uporabljamo mi in na kaj moramo biti pozorni, ko se za njih odločamo.

Kako izbrati pravi kamen za vaš ribnik?

Izbira kamna je pomemben del načrtovanja novega ribnika. Izbira je velika, odločiti pa se moramo samo za enega. Ribnik ali slap sestavljen iz več različnih vrst kamna deluje nenaravno, zato izbirajte premišljeno. Kako pa izbrati pravega? Poleg subjektivnega okusa je dobro upoštevati tudi celostno podobo vašega vrta. Če vašo okolico že krasi skalnjak, škarpa, kamin, ali pot iz na primer sive kamnine bo ribnik izgledal nevmesno, če zanj izberete drugo vrsto kamna v recimo rdečkastem odtenku. V račun je smiselno vključiti tudi barvo fasade. Če vašo hišo krasi omet v zemeljskih odtenkih, je za vodni motiv smiselno izbrati kamen, ki bo poudaril lepoto vaše izbire. V omenjenem primeru bo to kamen rjave barve, če pa je na vašem vrtu veliko sivih elementov se odločite za sivega.

Zvok

Poleg izgleda, pa je pri izbiri kamna za ribnik potrebno upoštevati še en pomemben dejavnik – zvok. Voda z različnim kamnom namreč različno reagira in proizvede različen zvok. Slapovi grajeni iz rečnih skal bodo peli bolj mehko, žuborečo melodijo, struga iz pohorskega škrilja pa bo delovala bolj drzno in šumeče. Tudi izgled je drugačen. Voda se čez pravokotni rob bolj zalomi, zato je slap iz takega kamna bolj viden kot iz okroglega.

Gozdni apnenec

Gozdni apnenec je zanimiv kamen, poln karakterja, luknjic in različnih izboklin. Za gradnjo ribnikov in slapov je sicer najbolj zamuden, a tudi najbolj ustvarjalen. Z njim lahko ustvarimo zabavne struge, polne zakritih pritokov in skrivnosti. Navadno ga najdemo v svetlo sivi, včasih skoraj beli barvi. Na njegovem zaobljenem reliefu se skriva obilica mahov, ki ozelenijo zasenčene kotičke in ribnik okrasijo s pristnim naravnim pridihom.

Rečne skale

Rečne skale vrtnemu ribniku nudijo klasičen rečni videz. So odlična izbira za vse, ki si želite bolj minimalistične vodne melodije. Voda zaobljene robove rečnega kamna lepo objame in s tem oddaja prijeten, a bolj tih žuboreč zvok. Rečne skale lahko najdemo v široki paleti barv, delo z njimi pa je precej enostavno.

Aqua blue, dekorativni škrilj

Aqua Blue je obstojen kamen temnih odtenkov sive, včasih modrikaste barve z občasno rjavo patino. Odlična izbira za tiste, ki želite svoji okolici pridružiti moderen in odločen vtis. Temni odtenki kamna ribniku dajejo močan barvni kontrast, zaradi česar cvetovi okoliške zasaditve pridejo še posebno do izraza. Poleg priljubljene Aqua Blue variacije je dekorativni škrilj na voljo tudi v rustikalno rjavi, rdeči in skoraj črni barvi.

Pomoč pri izbiri kamna za ribnik

Če pri izbiri kamna za vaš ribnik potrebujete pomoč, kontaktirajte našo svetovalno ekipo in pošljite fotografije vašega vrta in okolice. Skupaj bomo določili pravo izbiro za ribnik naravnega izgleda, ki vas bo osrečeval še dolga leta in vaš dom polepšal z dodano vrednostjo pristne naravne izkušnje v domačem okolju. Kontakt.