Tropski vrt za postajo mir novo mesto

Ring ring. Zazvonil je telefon. ”Andraž Rojnik tu.” se je slišalo iz druge strani. ”Hodil sem mimo Mullerjeve trgovine in ostal brez besed.” je nadaljeval. Jeseni lanskega leta smo namreč preko mojega podjetja v Supernovi Novo mesto razstavljali parček tropskih vrtov za popestritev notranjih prostorov. V steklenih kupalah smo postavili naš prepoznavni komplet mini đunglice – tropski vrt Julija in primer tropskega vrta po naročilu. ”Imam mini spa s posebno ”float” izvedbo in želim ga malo popestriti. Morava se dobiti.” In res. 29. septembra sem se odpeljal v Novo mesto, odvil pri Knjižnici Mirana Jarca in parkiral pred Postajo mir na Kapiteljski ulici 18.

Tropski vrt julija

Za vse, ki se s tropskim vrtom srečujete prvič naj pojasnim, da gre za mini ekosistem, ki nudi naravne pogoje za uspevanje rastlin v urbanem okolju.  Posnemajo tropski deževni gozd in nudijo optimalne pogoje za vrtičkanje z zanimivimi tropskimi vrstami orhidej, bromelij in drevesnih praproti. Najpopularnejši med njimi je tropski vrt Julija, ki je stalno v ponudbi. Zdaj pa se vrnimo k zgodbi.

Navdušenca nad zelenjem

Z Adražem sva se takoj ujela. Že po parih minutah pogovora mi je postalo jasno, da je tako kot jaz navdušen nad naravo. Pogovarjala sva se o otroških dnevih, o tem kako je vsak od naju že od malega imel akvarije, lovil žabe in skrbel za mini ekosisteme. Debata je seveda hitro nanesla tudi na naš tropski vrt in že sva modrovala, kam bi ga bilo najbolje postaviti. Predlagal sem mesto v predprostoru float sobe. ”Tu bo tropski vrt najbolj prišel do izraza in njegov ambient bo lepo zapolnil cel prostor.” sem dejal. Andraž se je strinjal. Priskrbela sva mizico za postavitev in priključila tropsko razsvetljavo. Prostor je zasijal. ”Evo, to sem iskal.” je rekel Andraž. Naj povem, da je bila soba že prej zelo lično opremljena, zato je tropski vrt v njej res lepo izpadel. ”Moram poklicati Tineta!” je bil navdušen Andraž. ”Kdo je Tine” sem vprašal. ”Dela tu, vodi dihalne vaje.” V sobo je vstopil še en navdušenec. ”Kaj to je res vse živo?” ga je zanimalo. ”Vse.” sem odgovoril. ”Tropski vrt je narejen tako, da posnema življenjski prostor ekvatorske klime, zato se tropske rastline v njem odlično počutijo.” ”A, zato tako dobro izgleda.” je rekel Tine. Prikimal sem in vprašal: ”S čim točno se pravzaprav ukvarjate v tej hiši?” Andraž je odprl drsna vrata in pogledal sem skozi.

FLoat

Pred mano se je prikazala sobica s tušem in bazenčkom s približno 20 cm globine. Komu sploh služi tako plitek bazenček, sem pomislil. Andraž mi je hitro razložil, da ta bazen ni namenjen plavanju. Gre za float sistem, oplemeniten z epson soljo, ki vodo naredi tako gosto, da v njej dejansko lebdiš. Prižgejo se ambientalne luči, temperatura zraka pa je skoraj identična temperaturi vode. ”Gre za obliko terapije.” je rekel Andraž. ”Hrbtenica se ti v takem položaju popolnoma poravna, odprejo se dihalne poti, celotni proces pa je odličen tudi za obliko meditacije in vizualizacije.”. ”To pa moram poskusit.” sem se radovedno nasmejal. ”Pridi en dan, še mojo dihalnico boš sprobal.” Je rekel Tine. ”Z veseljem.” sem odgovoril in dogovorili smo se za čas obiska.

Moja izkušnja na postaji mir

Skupaj s partnerko Evo sva se najprej udeležila Tinetove dihalne delavnice – dihalnice. Ob prijetni glasbi smo se lotili štiri dihalnih vaj, s parimi ponovitvami. Že po eno urni vaji sem opazil, kako mi srce močneje bije in kako dlje držim svoj dah. Vesel sem bil. Z Evo se namreč rada potapljava in komaj čakam, da vajo preizkusim na morju. ”No, zdaj pa še v float.” je povabil Tine. Nasmejalo se nama je. Oba je že zelo zanimalo, kako se bova imela. Vstopila sva v spa, si nadela kopalke in se potopila v slano vodo. Zaprla sva oči in se udobno namestila. Občutek je bil odličen. Po parih minutah res zgubiš občutek za prostor in čas. Osredotočiš se nase in enostavno si. Po končani terapiji pa naju je čakalo še presenečenje. Epson v vodi je obema zgladil kožo kot na kakem dragem pilingu, lasje pa so bili polni volumna. Res zanimiva izkušnja, sva si rekla in lepo zahvalila. Sedli smo za mizo in prišli na noro idejo.

Andraževa nora ideja

”Pazi to,” je začel Andraž. Vedel sem, da me čaka nekaj zanimivega. ”Odkril sem sintetizator zvoka z nasnetimi melodijami. Postaviš, ga poleg in mašinca začuti vibracije rastline. Kaj, ko bi priklopili tropski vrt na ta sintetizator zvoka in prisluhnili, kaj ima za povedat bela orhideja?” Zabulil sem. ”Noro!” sem dejal. Za kaj takega še nisem slišal. Res neverjetno, kaj vse že obstaja danes. Sintetizator je na poti, tropksi vrt Julija zaključuje zadnje predelave, gosti float bazena pa se bodo že v nekaj mesecih sproščali ob pesmici žive rastline. Orhideja že pripravlja nov cvet, zaenkrat si lahko samo predstavljam kaj nam bo zaupala. Vse, ki bi si kaj podobnega želeli izkusiti doma vabim, da nam pošljete sporočilo in kmalu bomo pojočo đunglico dostavili tudi do vaših vrat. Srečno!