Izdelava otoka za rastline – 10 korakov

Izdelava otoka za rastline. Idealna rešitev za vse tiste, ki želite izboljšati kvaliteto vode na naraven način. Izdelani iz poroznega materiala, plavajoči otoki za rastline pomagajo v boju proti algam na dva načina. 1. Zasenčijo in posledično hladijo vodo. 2. Rastline posajene na otoku poženejo korenine skozi geotekstil in črpajo hranila direktno iz vode. Tako algam prikrajšamo dva poglavitna pogoja za rast. Svetlobo in hranila. Poleg čistilne vrednosti pa plavajoči otoki za ribniške rastline ponujajo tudi odlično priložnost za popestritev vrtnega ribnika. Izdelave otočka pa bodo vesele tudi naše ribice. Gost koreninski sistem nudi mesto za odlaganje iker in zatočišče ribjim mladicam.

Kaj potrebujemo?

Za izdelavo otoka za rastline, potrebujemo par ključnih ”sestavin” katere lahko poiščemo pri specializiranemu ponudniku ribniške opreme ali v trgovini z gradbenim materialom.

Potrebujemo:

 • Debelostensko cev za ribnik
 • Spojko za cev
 • Plastične vezice
 • Silikon za ribnik
 • PVC lepilo
 • Okolju prijazno purpeno za ribnike
 • Mrežo za omet
 • Mah
 • Ribniške rastline
 • Korenino za ribnik
 • Črn geotekstil
 • Škarje

Kako začeti?

Izdelavo otoka za rastline lahko strnemo v 10 glavnih korakov. Pa poglejmo:

1. zalepi okvir

Izdelave plavajočega otoka za ribniške rastline se je najbolje lotiti z izdelavo okvirja. Temu namenimo debelostensko cev za ribnik, katero zavijemo v krog in zalepimo s PVC spojko za cev in silikonom za ribnik ali PVC lepilom. Tako pridobimo vodotesni spoj, ki bo naš otok držal na vodni gladini.

2. Pritrdi mrežo

Vzemimo mrežico za omet in jo drežimo na primerno velikost. Nato jo položimo pod okvir in jo pričvrstimo z plastičnimi vezicami.

3. Poreži vezice

Da bo otoček izgledal lično, vzemite škarjice in porežite štrleče konce.

4. Odreži geotekstil

Pripravite črni geotekstil in ga položite pod okvir. Nato ga odrežite v krogu, približno 10 cm od okvirja.

5. Namaži silikon

Po robu okvirja nanesite plast silikona.

6. Prilepi rob

Višek geotekstila zapognite nazaj in ga prilepite na okvir.

7. Našpricaj purpeno

Po sredini otoka našpricajte namensko purpeno za gradnjo vrtnih ribnikov in slapov.

8. Prilepi geotekstil

Na zgornjo stran otočka prilepite dodatno plast geotekstila in počakajte 2 dni.

9. Uredi zasaditev

Ko se vse dobro posuši, napoči čas za zasaditev. Tu pride na vrsto vaša izbira rastlin in umetniška žilica. V sredinski prostor nanesite tanko plast substrata za ribniške rastline in zasadite z rastlinami. Okvir zakrijte z vodoljubnim mahom in dodajte kako manjšo korenino.

10. Postavi v vodo

Postavite otok za rastline na vodno gladino in preverite plovnost. V kolikor ste na otok nanesli predebelo plast zemlje za rastline ali pretožko korenino priporočam, da na spodnjo stran otoka s purpeno za ribnike prilepite dodatni kos stiropora. Tako se boste izognili potopitvi in ponovni zasaditvi.

Izdelava otoka po naročilu – Neskončno možnosti

Če želiš izdelavo otoka prepustiti nam, pošlji svoje želje in skupaj bomo ustvarili plavajoči otoček za tvoj novi ali obstoječi ribnik.

Kontakt.