Most za ribnik

Most za ribnik. Vsi mostovi simbolizirajo potovanje. Nekam… Drugam… Pri ribnikih pa mostovi služijo predvsem kot odprto povabilo za dogodivščino in raziskovanje. V tokratni vsebini bom predstavil na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za dodatek mosta za ribnik in različne opcije katere rad priporočam našim strankam. Pa poglejmo:

1. Lesen most za ribnik

Začnimo z najbolj pogostim mostom za ribnik. Leseno ali kovinsko ogrodje s pravokotno pričvrščenimi deskami za enostavno prečkanje. Leseni mostovi se najbolj obnesejo, ko imamo v okolici že urejen podoben element iz istega materiala. (podest, lopa, ptičja krmilnica, pasja uta, itd.) Na tak način vrt povežemo v celoto, ribniku pa pridružimo dobrodošel kontrast, ki poživi včasih hladno obarvanost dekorativnega kamna.

Mostovi služijo tudi kot odlično mesto za hranjenje rib.

Zakrivljen most kuka iz bujne zasaditve.

Lesen most za ribnik je lahko tako minimalističen, da ga sprva sploh ne opazimo.

2. mostovi iz rezanega kamna

Nadaljujmo z malo bolj modernim stilom. Most za ribnik iz rezanega kamna je odličen dekorativni element vsakega lastnika ribnika, ki cilja na drzen in čist izgled. Povežite teraso ob ribniku s potko, ki se vije na drugi strani obale. Ali pa ponudite prostor za občudovanje slapa za ribnik čisto od blizu. Pozorni bodite le, da izberete kamen v podobnih odtenkih kamna samega ribnika, drugače se bo most le stežka vključil v vaš celotni izgled.

V tem primeru kamniti most iz rezane skale povezuje terasi na obeh straneh ribnika in ga tako lepo poveže v zaključeno celoto z dodatnim prostorom za opazovanje slapov.

3. most za ribnik iz pohodnih skal

Morda bi bilo v tem primeru bolj primerno poimenovanje: ”Prehod iz pohodnih skal”. Gre za nadvse rustikalen videz. Deluje popolnoma naravno, poleg tega pa služi kot otoček za različne prebivalce ter obiskovalce ribnika kot naprimer žabice, želve in ptičke.

Čeprav tak ”most” v primerjavi z drugima ni tako enostaven za prečkanje, boste po prestopanju skal izkusili bolj pristen stik z naravo. Prečkati boste morali zavestno, kar pa bo nevede povzročilo, da si bodo vaši možgani vzeli več časa za občudovanje ribnika. Podobno tehniko lahko velikokrat zasledimo pri ribnikih stare Japonske, kjer se povdarja čuječnost in stik z okolico v kateri se nahajamo.

Prehod iz pohodnih skal lahko uporabimo tudi kot otoček za raziskovanje vodnih rastlin in živali.