Izdelava potoka pred Restavracijo Kaval

Izdelava potoka. Blato. Dež. In še enkrat blato. Takšne so bile razmere, ko smo okoli novega leta zaključevali sistem vrtnih slapov za Restavracijo Kaval v Velikih Brusnicah. Kamenje se je pogrezalo, hodilo se je kot na površju lune pa vendar je za goste bistroja in restavracije nastal krasen projekt s skoraj 2 metra in pol dolgo strugo ter krasno zasaditvijo.

Prvotno stanje

Ko sem protu koncu jesenske sezone leta 2022 prejel klic uspešnega podjetnika in investotorja Ivana Kralja, da ponovno odpirajo pred leti dobro stacioniran bistro Kaval sem z veseljem prisluhnil. Že po kratkem pogovoru mi je postalo jasno, da je gospod Kralj velik navdušenec nad vodo. Opisal mi je, kako je že pred leti pred vhodom restavracije zasnoval običajen ribnik, brez pretiranega filtrirnega sistema, ki je trenutno v zelo slabem stanju. Ko sem prispel na lokacijo me pogled na dotrajan ribnik ni kaj dosti presenetil. Žal skoraj 50% naših projektov predstavlja popolna zamenjava ali prenova slabo zasnovanih izvedb, ki so vodile v neizgibne probleme z vzdrževanjem, kvaliteto vode in kratko življenjsko dobo. Dela se seveda ne branimo, jezi pa me, da se pri tem ustvarja stigma, da vodni motivi potrebujejo ogromno vzdrževanja in konstano vlečejo denar, čeprav to velja samo za slabo zasnovane sisteme. Če tudi premišljeno zasnovani EKO ribniki v primerjavi z običajnimi vrtimi ribniki zahtevajo le peščico vzdrževanja, smo se odločili za ureditev večjega sistema vrtih slapov, ki bo prostor zapolnil s prijetno melodijo nerave in ustvaril ambient, ki se bo kosal s kvaliteto hrane katero ponujajo v omenjeni restavraciji.

Odstranitev starega ribnika

Dela so se pričela s pripravo terena in odstranitvijo starega ribnika. Ribnik je bil izdelan iz klasičnega PVC kalupa v obliki ledvičke, zato sva ga z bageristom Markom enostavno odstranila. Pred nama je zazijala kar obširna luknja, katero pa je bilo potrebno še dodatno poglobiti in razširiti. Zaželjeno je bilo tudi zimsko delovanje potoka za kar je potreben rezervoar zadostnega volumna.

Gradnja klančine

Slapovi za svoje delovanje potrebujejo višinsko razliko. Če lokacija primernega terena ne ponuja ga je potrebno ustvariti. Izkopani zemlji sva tako morala pridružiti še kar nekaj kubikov zemlje katere sva podprla s skalami iz gozdnim apnenca, katere sem rezerviral pri okoliškemu ponudniku gradbenih storitev. S strojem je nastajanje skalnjaka hitro uspevalo, poleg samih teras pa je bilo potrebno upoštevati tudi prostor za zasaditev. Okrasne trajnice sem imel tako vedno v mislih, saj naj se z umestitvijo skal še tako trudimo, brez primerne zasaditve končni rezultat ne bo zadovoljiv.

Video izdelave klančine in vgradnje rezervoarja

Izdelava potoka in slapov

Po ureditvi rezervoarja in skalnjaka je nastopil najbolj kreativen a tudi najpočasnejši del celotnega procesa – izdelava potoka. V dva metra in pol dolgi strugi je tako nastalo 7 glavnih slapov višine med 10 do 30 cm in še nekaj miniaturnih prilivov za piko na i celotnega izgleda.

Fotografija prvih 4 slapov direktno pod izvirom.

Skrivni pritok objema levo stranico zadnjega kamna.

Napeljava osvetlitve

Video večernega ambienta

Kljub prijetni melodiji žive vode pa večerni ambient seveda ne bi bil popoln brez primerne osvetlitve. Slapove tako osvetljujejo 4 podvodne sijalke v toplo beli barvi. 3 svetila so zakrita med rečnim prodom v potoku in osvetljujejo posamezne slapove, četrto pa sveti iz konca struge navzgor in tako lepo povdari celotni potok.

Zimsko delovanje

Ker smo pri načrtovanju izdelave potoka predvideli dovolj velik rezervoar, lahko slapovi brez težav tečejo tudi pozimi. Zimska belina se s spomladansko obarvanostjo sicer težko primerja, a vseeno pričara posebno vzdušje na malo drugačen način.

Zasaditev potoka

Po zdaj že tradicionalno mili zimi je sledila zgodnja zasaditev. Potok in skalnjak smo ozelenili z različnimi vrstami praproti, okrasnih trav, plazečih iglavcev in molembekijo, za kanček drznosti pa dodali elegantno povešavo cedro in par japonskih javorjev.

Primerjava pred in po izdelavi

Kjer je leta propadal zapuščen ribnik zdaj teče divji potok. Klančina je večja, vzdrževanje manjše, prostor pa polni prijeten zvok narave. Slapovom je možnu prisluhniti vse od zgornje terase, prvi vtis gostov je praktično neprimerljiv. Ko me pot zanese mimo Brusnic se še vedno z veseljem ustavim v restavraciji, da poklepetam z gosti in uslužbenci. Voda je magnet za vse, najlepše pa mi je, ko v potoku opazim majhne jezove, katere otroci postavljajo iz rečnih kamenčkov. Tudi starši so zadovoljni. Ker dostopna globina vode ne presega 10 cm se lahko v miru podružijo in poskusijo ponujeno hrano. Nekaj specialitet sem poskusil tudi sam in z veseljem lahko potrdim, da smo ustvarili vrhunski potok za vrhunsko restavracijo. Hvala Restavracija in Bistro Kaval za zaupanje in odlično pogostitev, se vidimo kmalu!

Izjava stranke

Jasmina M. Milutinovič, vodja strežbe Restavracije Kaval

Ocena:  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

”Izjemna fontana s slapom pred Bistrojem Kaval. Narejena premišljeno in natančno. Otroci so posebej navdušeni in se radi zadržujejo v neposredni bližini. Rada se pohecam in pravim, da bi morali še tobogan postaviti. Ni je osebe, ki se ne bi ustavila ob fontani, ko gre mimo . Postala je tudi priljubljena točka za fotografiranje. Urbana sem opazovala pri delu , kako pozorno si je ogledoval, kam sodi vsak od postavljenih kamnov. To predvsem velja za slap, saj je poslušal z bistrojske terase, do kam seže šumenje, ko je premikal skale, kamne in kamenčke. Pohvaliti moram tudi Urbanovo odzivnost glede vzdrževanja. Za vsako vprašanje nam je na voljo, pa tudi obišče nas vsake toliko. Hvala Urban, ker si nam ustvaril lep razgled s terase.”

1 thought on “Izdelava potoka pred Restavracijo Kaval”

  1. Pingback: Urejanje ribnikov, slapov in potokov - Izjave strank - Aqua Life Slovenija

Comments are closed.