Izdelava gozdnega potočka

Slaba kvaliteta vode. Alge in izpostavljene cevi. Takšen je na žalost velikokrat prvi vtis, ko smo poklicani na terenski ogled. Zgodba se ni pričela nič drugače tudi, ko sem se odpravil na konzultacijo v okolico Trbovelj, kjer si je stranka zaželela popeljati svoj vodni motiv na višji nivo.

Prvotna situacija

Ob prihodu na sestanek me je pričakala prijazna gospodična Nina. Hitro me je predstavila svoji mami Manci, ki mi ji razkazala trenutno stanje. Na kar moram reči odlični lokaciji za vodni motiv, se mi je pogled ustavil pri manjšem ribniku domače izdelave. Ribnik je bil grajen na foliji, obložen z večjimi skalami in prodom, v vodi pa je plavalo par zlatih ribic. Ribnik je bil opremljen z manjšo fontano in bolj slabim filtrom z izpostavljenimi cevmi. ”Kakšne so želje?” sem povprašal. ”Uživam, ko fontana prijetno žubori, vendar me motijo alge. Imamo nek manjši filter a voda vseeno ni tako čista kot bi si želela. Poleg tega, se mi tudi ne ljubi več toliko ukvarjati z ribami.” mi je odgovorila Manca. ”Že poznate vrtne slapove?” sem vprašal. Vsedli smo se za mizo na terasi ob ribniku in prižgal sem prenosni računalnik.

Ob pogledu na shemo sem razložil delovanje preprostega sistema kroženja vode brez prisotnosti ribnika. ”Vodo oskrbuje podzemni rezevoar, kjer se nahaja tudi črpalni sistem. Črpalka poganja vodo do vrha struge, kjer se porazdeli in prelomi preko kaskadnih brzic. Vsa tehnika je skrita, cevi vkopane, potoček pa je izdelan iz pravega kamna in rečnega proda. Pri izdelavi ne uporabljamo nobenega betona, zato slap izgleda kar se da naravno.” sem razložil. ”Super izgleda!” sta skupaj odgovorili dekleti in izbrali večerni paket Gozdnega potočka. Naročil sem potrebno opremo in dogovorili smo se za čas izdelave.

Video izdelave gozdnega potočka.

Rušenje ribnika

Manca mi je prijazno ponudila, da bodo ribnik odstranili sami. Izdelavo klančine in potočka pa so prepustili meni. Ob ponovnem prihodu je v tleh zijala manjša vdolbina in hitro sem se lotil poglobitve luknje za vgradnjo podzemnega rezervioarja.

Vkop rezervoarja

Kot pri vseh vrtnih slapovih, se tudi izdelava gozdnega potočka prične z vkopom rezervoarja. V tem primeru, je šlo za manjši rezervoar prostornine 102l z doživljenjsko garancijo, ki zagotavlja vodotesno delovanje za mnoga leta. Tla so bila predhodno že obložena z mivko, zato je poglobitev potekala precej enostavno. Tla sem poravnal in dobro vtrdil. Sledila je vgradnja rezervoarja in izdelava klančine.

Izdelava klančine

Kot lahko predvidevate, slapov na ravnih tleh pač ni mogoče izdelati. Če lokacija ne zagotavlja zadostnega naklona ga je potrebno ustvariti. Zemljo sem navozil iz predvidenega kupa in jo podprl s skalami. Podporne skale pri tem projektu, sicer niso igrale nujne vloge, vseeno pa pripomorejo pri ohranitvi oblike in klančino lepo povežejo s samim potočkom. Skale sem polagal premišljeno, ves čas pa predvideval kam bom zasadil kakšno rastlino. Po parih urah dela me je Manca prijazno presenetila z rogljičkom in planinskim čajem. Zahvalil sem se, usedel na teraso in zadovoljno pogledal rezultat: skalnjak naravnega izgleda in razgibane oblike.

Izdelava potočka

Nastopil je najbolj kreativen del vgradnje – izdelava potočka in slapov. Iz izbranega kamna sem oblikoval strugo dolžine slabega metra in dva zaporedna slapova. Desno krilo spodnjega slapu sem v izdelan skalnjak povezal z daljšo skalo, v levo pa sem vgradil kamen z zlizano vdolbinico, ki povdari naravni izgled struge. Skalo sem načrtno postavil na ravno pravo višino, da se v jamici nabira majhna lužica katera bo služila kot odličen napajalnik za ptiče in metulje. Zvok vode je magnet za živali pravtako kot za ljudi. Mimoideoča bitja so vedno hvaležna za kak požirek, uslugo pa nam poplačajo s svojo barvitostjo in popestritvijo okolice.

Montaža rasvetljave

Manca se je odločila, da osnovnemu paketu gozdnega potočka pridruži tudi podvodno osvetljavo in tako podaljša uporabnost slapov v večerne ure. Vgradil sem 2 podvodni sijalki, eno pod zgornji slap, drugo pa sem zamaknil do konca rezervoarja. Tako sem stranki zagotovil 2 različna svetlobna efekta. Prvi osvetljuje spenjeno vodo pod slapom kar povzroči, da svetloba divje odseva po kamnih struge, drugi pa povdari celoten motiv malo bolj od daleč. Obe svetili sta vgrajeni v robustni cevi, kar omogoča enostavno menjavo.

Zasaditev

Naj bi se pri umestitvi skal še tako trudil, brez ustrezne zasaditve ne bi nič dosegel. Obstojočemu japonskemu javorju in nasadu narcis sem pridružil spomladanske spominčice, rozasti phlox in par plazečega brina, ki bo skrbel za ozelenitev potočka tudi v zimskih mesecih.

Primerjava pred in po Izdelavi

Kjer je še pred dvema dnevoma stala luknja dotrajanega ribnika je že tekel prikupen gozdni potoček, ravno prav velik za dani prostor. Folija, cevi, črpalka in vsa ostala tehnika nič več ne kvarita podobe vodnega motiva. Prostor pod teraso polni nežen zvok potočka. Namesto ribnika polnega alg, se vsa potrebna voda skriva pod zemljo, kjer je zavarovana pred soncem in skozi črpalko teče do vrha struge. Z nastalo spremembo sem izredno zadovoljen, kakšno pa je mnenje stranke?

Izjava stranke

Manca Lovše, stranka Gozdnega potočka

Ocena: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Profesionalno, Točno, Kvalitetno, Odzivno, Vredno

”Vse pohvale Urbanu, naš potoček je izpadel vrhunsko, oddaja neko pozitivno energijo, samozavest, pomirja…, tako kot Urban pri svojem ustvarjanju👌. Uspešno poslovno pot in mnogo zadovoljnih strank vam želim v bodoče. Lep pozdrav!”

Ceno izdelave potočka in vseh možnih dodatkov lahko preverite v: Ceniku izdelave vrtnih slapov.