Fontane za ribnik

Fontane za ribnik. Elagenten in preprost način za vse, ki želite ribniku dodati nekaj posebnega. Naj bo to vodni stolp, brbotajoča skala, pretočna skleda, krogla ali kamnita stena, fontane za ribnik niso samo lep dodatek. Z dodanim pretokom namreč povečamo vsebnost kisika v vodi in izboljšamo tokovanje. Ali vaše ribe hlastajo za zrakom? Potrebujejo kisik! Se v kakem kotu obale nabira suho listje? Dodajte fontano in povečan pretok bo odplavil plavajoče delce v Skimmer, kjer jih z lahkoto odstranimo. V današnji vsebini bomo pogledali projekte z vgrajenimi fontanami za ribnik in raziskali različne opcije za vsak okus.

Fontane za ribnik iz kamna:

Praktično vse v kar lahko navrtamo luknjo in čez napeljemo cev lahko postane fontana. Fontane za ribnik izdelane iz kamna se lepo vključijo v naraven izgled EKO ribnikov. Na fotografiji je Vodni stolp iz pohorskega škrilavca, ki smo ga postavili v okolici Pokljuke.

Pretočne sklede:

Ko govorimo o Pretočnih skledah je možnosti res neskončno. Lahko jih vgradimo kot samostojni dekorativni dodatek ali povežemo v daljšo verigo.

Zgornji del Kompleta pretočnih skled ob robu EKO ribnika. Skleda predstavlja fokus točko celotne postavitve. Nežen zvok žive vode privabi obilo ptic. Tokrat na obisku: divja račka.

Mini pretočna skleda v zalivčku ob slapu zagotavlja dodaten pretok, kjer bi drugače voda skoraj mirovala.

Pretočne sklede lahko uporabimo tudi kot dodatni biološki filter oz. mini rastlinsko čistilno napravo. Rastline v skledi črpajo hranila direktno iz pritoka in čistijo vodo. Zasejene so v plast rečnega proda, ki nudi površino za naselitev kolonij koristnih mikroorganizmov, ki predstavljajo konkurenco algam.

S fontanami lahko tudi uokvirimo slapove. Namesto skale, slap iz zgornjega ribnika spremlja zgornja polovica fontane v imitaciji kamna.

Mini fontane za ribnik:

Z mini fontanami sicer ne bomo ravno veliko povečali pretoka ali izboljšali filtracije, lahko pa z njimi vseeno polepšamo ribnik. Na trgu je danes prisotno ogromno majhnih fontan, zato z lahkoto poiščemo pravo za svoj okus.