Izdelava naravnega bazena – od začetka do konca

Izdelava naravnega bazena. Kako začeti? V predstavljenem projektu se je prvi korak pričel z najmanj pričakovanim korakom. Nakupom letalske karte. Spomladi 2024 sem bil namreč povabljen na tretji mednarodni dogodek Aquatic Art Live. Na podeželju predmestja Northampton v Angliji smo se tako zbrali specilasti iz področja vodnih motivov iz cele Evrope in se lotili prav posebnega projekta. Nabrusili smo lopate, zagnali stroje in po dobrem tednu trdega dela v dokaj težavnih pogojih smo dokončali naravni bazen v katerem domuje skupina rodovniških koi krapov iz Japonske. Poglejmo kako smo pričeli.

Izdelava naravnega bazena – izkop

Kot pri vsaki izdelavi naravnega bazena so se terenska dela tudi v tem primeru začela z izkopom primerne osnove za polaganje naše folije. Izkop je zaradi velikih predvidenih mer bazena seveda zahteval strojno pomoč. Pred nami so nastale tri povezane jame v različnih velikostih. Na sredini največja za plavalni deli, ob levem boku malo manjša za rastlinsko čistilno napravo in ob desnem najmnajša za čistilni zaliv ter črpalni sistem.

Polaganje EPDM membrane in zaščitnih slojev

Naravni bazen z luknjo v vodotesni membrani ne služi nobenemu namenu, potrebno jo je primerno zaščititi. Folijo iz kvalitetne EPDM gume smo zato zavarovali z zaščitno podlogo in nadvložkom iz gradbenega filca. Folija je tako varno položena v ‘sendviču’ dveh plasti zaščitnih slojev, ki preprečujejo predrtje tako iz spodnje kot iz zgornje strani.

Oblaganje s kamnom

Privezovanje, transport in umeščanje skal s kopačem. Vmesni prostor smo zapolnili z rečnim prodom in tako stabilizirali večje kamne.

urejanje etaž in navpičnih stranic

Desna stran bazena je namesto s skalami obložena s fontanskimi moduli imenovanimi ”Vodna stena”. Vodoravne etaže so prekrite z rečnim prodom, ki ščitijo EPDM membrano pred škodljivimi UV žarki in nudijo dodatni prostor za naseltiev koristnih mikroorgnanizmov, ki čistijo vodo.

Vgradnja fontan

Na zadnjo etažo vodnih sten je ekipa pod budnim očesom mentorja Briana Helfricha iz Amerike vgradila 3 pretočne sklede v temno sivi barvi, ki bazenu pričarajo formalni pridih in prostor okoli njega zapolnijo z nežnim zvokom mini slapov.

Namen skled pa ni samo ambientalen. V njih so lahko razprte plasti finih filtrirnih blazin, ki iz vode poberejo še tako majhne plavajoče delčke alg in mulja.

Izdelava rastlinske čistilne naprave

Rastlinska čistilna naprava Cvetka je naravni sistem za doseganje vode prestižne kakovosti. Vlogo tradicionalnih, za oko neprijaznih in energijsko potratnih filtrov, nadomeščajo mikroorganizmi, cvetoče rastline in prijetno žuborenje žive vode.

Izkop jame za rastlinsko čistilno napravo.

Polaganje EPDM membrane za vodotesnost, kateremu je sledilo lepljenje obeh kosov.

Vgradnja usedalnika in dostopnih modulov za enostavno spomladansko čiščenje mulja.

Urejanje robov

Za naravni izgled in lažje dostopanje do vode smo rob uredili s polaganjem ploščatih skal. Vrsto kamna, ki smo ga uporabili Angleži imenujejo ”Iron stone”. Na sliki je Sean Frost, Aquascape umetnik leta 2024.

Izdelava čistilnega zaliva

Čistilni zaliv je predfilter naravnega izgleda in dodatek rastlinski čistilni napravi. Močan tok zbira plavajočo nesnago na dostopno mesto, ločeno od plavalnega dela, od koder jo lahko enostavno odstranimo iz sistema.

Strojno izkopavanje in priprava terena. Zadostna utrditev tal je pri tem koreku izjemnega pomena. Zahvale za sliko: Djs waterscapes and landscaping.

Polaganje zaščitne podloge in folije. Čistilni zaliv obkroža sistem fontan, ki bazenu doda unikaten izgled in vodo obogati s kisikom. Črpalke so varno montirane v treh sefih (slika desno), ki so vgrajeni za zadnjo stranico vodne stene.

Črpalke črpajo vodo v skupno točko, kjer z mrežo za ribnik enostavno odstranimo plavajoče delce kot npr. smeti in suho listje. Voda nato pronica skozi nosilne module in potuje v različne točke v bazenu.

Pretok posameznih fontan reguliramo z ventili, ki so razporejeni med fontanami in robom bazena (vidno desno spodaj). Ventile smo kasneje zakrili s plastjo rečnega proda.

Zaključek

Za konec bi se rad zahvalil mojima dragima prijateljema Marku in Charlotte Wilson (AnyPond.Com), ki sta organizirala celoten dogodek, potrpežljivo odgovarjala na naša vprašanja, skrbela za pestro ponudbo hrane in pijače ter zbrala res prijetno družbo podobno mislečih ljudi. V skupini sta bila prisotna tudi John G Adams (Modern Design Aquascaping) in Sean Frost (NatureScapes), prejemnika najvišje možne nagrade v industriji z vodnimi motivi: Aquascape umetnik leta. Fanta, najlepša hvala tudi vama in vsem ostalim sodelujočim za krasno preživet čas poln novega znanja in izkušenj, ki jih bomo lahko prenesli na naše projekte in tako dvignili standard slovenskih vodnih motivov na še višji nivo. Komaj čakam, da projekt znova obiščem naslednje leto in dokumentiram izjemno spremembo, ki jo bosta prinesla bujna zasaditev in kristalna voda. Se vidimo kmalu!

Kontakt

Razmišljate o izdelavi naravnega bazena tudi vi? Kontaktirajte nas na spodnji povezavi in pomagamo vam lahko tako pri načrtovanju, izdelavi in vzdrževanju vašega novega projekta. Hvala za pozornost in se vidimo v naslednji objavi.

Kontakt.